I20091157 發表於 2020-9-19 10:53

港鐵公佈八月份客量

主要內容:本地非過境路線八月份客量下跌至7820萬人次,週日均277.7萬人次,總量較七月份下跌13.8%,週日則跌12.1%
機場快綫總客量為約148000人次,日均約4800人次,較七月跌12%
輕鐵、巴士及城際客運降至1093萬人次,日均約353000人次,較七月跌逾13%
以上三項數據均是近四個月低位

至於過境線下跌至約33000人次,較七月跌23%,客量係創2007年12月有統計以來嘅新低
高鐵因西九龍站繼續關閉,客量已經連續七個月「食光蛋」

Ref:https://www.mtr.com.hk/ch/corporate/investor/patronage.php

相信9月份疫情稍有緩和,公共設施重開,學生開始復課,客量應會回升。

rickywk 發表於 2020-9-19 11:00

8月都未穿2月個底

I20091157 發表於 2020-9-19 11:17

rickywk 發表於 2020-9-19 11:00
8月都未穿2月個底

但係過境綫已經穿哂底喇;P

Quanta 發表於 2020-9-19 13:01

羅湖站個客量都幾穩定咁。其實呢班客主要係村民定係咩人居多?

jpoon 發表於 2020-9-19 13:46

Quanta 發表於 2020-9-19 13:01
羅湖站個客量都幾穩定咁。其實呢班客主要係村民定係咩人居多?

村民同職員
春秋二祭時先可以做街外客(拜山客)
平時要有禁區紙

keilingha 發表於 2020-9-19 14:27

jpoon 發表於 2020-9-19 13:46
村民同職員
春秋二祭時先可以做街外客(拜山客)
平時要有禁區紙

春秋兩祭,請問係咪可以借拜山名義,去羅湖落車兼行去沙嶺參觀?

jpoon 發表於 2020-9-19 19:45

春秋兩祭,請問係咪可以借拜山名義,去羅湖落車兼行去沙嶺參觀?

係,今年3月先搭過,出閘後會有警員問你去邊,你同佢講去沙嶺就得
出站後有車閘同警員,出咗閘就唔係禁區,左手邊就係沙嶺一眾墳場

Quanta 發表於 2020-9-19 21:48

補充一點,自從開放禁區後,沙嶺墳場已經唔屬於禁區
可以搭73K行埋去
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵公佈八月份客量