KG1428 發表於 2020-10-28 11:12

羅湖站是否可以開放比市民出入站

如題,在春秋兩祭
是否一定要去沙嶺墳場/羅湖站附近居民的理由先可以入去羅湖站搭車

kei_hk 發表於 2020-10-28 11:54

羅湖站附近一帶的居民/工作人事係持有禁區紙的﹐在禁區紙有效期間﹐係可以隨時進出羅湖站。

而去沙嶺墳場就只限特定日子﹐自行留意相關公告。

羅湖站本身係邊境禁區﹐除出入境旅客及車站工作人員外﹐其他閒雜人等都不可進入的。
*註 : 有禁區紙除外。車站商店人員唔肯定是否需要領禁區紙。

按法例﹐坐車去羅湖/落馬洲後唔落車﹐坐回頭車回市區方向﹐係犯法的。

KG1428 發表於 2020-10-28 12:29

如果在春秋兩祭時間,是否可以直接行去羅湖站搭東鐵,不去沙嶺計

eternalflame 發表於 2020-10-28 13:32

如果在春秋兩祭時間,是否可以直接行去羅湖站搭東鐵,不去沙嶺計

通往羅湖站嘅行人通道都應該設有禁區檢查站/警崗
能夠俾到禁區紙就得, 無就自己承擔法律風險

kei_hk 發表於 2020-10-28 13:53

官方開放羅湖站目的係給你拜山的﹐如果你無禁區紙﹐目的又唔係拜山﹐風險就自負。

而我又可以講﹐去沙嶺唔係只可以坐東鐵去的﹐係仲有其他方法的。
你可以用其他方法去沙嶺墳場拜山﹐之後用東鐵返回市區的。

至於你問這條問題的目的﹐是否真係可以做到步行去羅湖站坐東鐵﹐留番給你自己想是否合法及 可行。

ml927 發表於 2020-10-28 23:53

在上水站月台的職員會問仍留在車廂的乘客是否禁區居民或拜山,確定身份同目的才放行,否則會趕人落車

cx734 發表於 2020-10-29 09:38

kei_hk 發表於 2020-10-28 11:54

羅湖站附近一帶的居民/工作人事係持有禁區紙的﹐在禁區紙有效期間﹐係可以隨時進出羅湖站。

入一次都要禁區紙

hippohippohippo 發表於 2020-10-29 10:13

羅湖站出閘機右手邊有一條樓梯, 寫住"羅湖居民", 樓梯口有一個警察守住. 羅湖居民坐火車係有特別車費, 比一般人平好多.

平日唔係拜山時節, 一般人出閘後必須直接去出境大堂, 唔可以用其他通道出站, 只有春秋二祭時會開閘俾人行去沙嶺拜山

AVBWU291 發表於 2020-10-29 10:43

咁假如我喺春秋二祭搭73K喺沙嶺落車,然後經墳場行去羅湖站搭返上水,咁嘅話理論上係咪已經犯法?但聽落去應該唔會有位畀「執法者」入我罪,最多我帶扎花同一袋元寶喺身

kei_hk 發表於 2020-10-29 10:57

AVBWU291 發表於 2020-10-29 10:43
咁假如我喺春秋二祭搭73K喺沙嶺落車,然後經墳場行去羅湖站搭返上水,咁嘅話理論上係咪已經犯法?但聽落去 ...
拜完就唔會有金銀衣紙啦;P
上面 #5 其實就比左暗示﹐用其他方法去拜山﹐拜完才坐MTR走﹐無人話唔得。

只不過你目的唔係去拜山﹐原則上係犯法。

唔想講的一句﹐我都講埋啦 : 實際上是否證明到你唔係拜山就係另一回事。
拜山係出自心意﹐可以係2手fing fing的。:P

ps. 沙嶺墳場﹐應該唔再係邊境禁區﹐可以自由進出的。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 羅湖站是否可以開放比市民出入站