CRH5 發表於 2021-1-19 20:51

港鐵發盈警

港鐵發盈警, 預計截至 31/12/2020 的財政年度股東應佔淨虧損將約為 48 億港元
其中經常性業務虧損 11 億、投資物業組合重估虧損 9.2 億
虧損主要原因:
- 持續的新型冠狀病毒大流行和整體經濟環境惡化對在香港及其他地方的經常性業務造成重大不利影響:2020 年度總客量比 2019 年下跌 31.5%,加上租金寬減措施
- 截至 2020 年 12 月 31 日止年度的投資物業組合重估虧損(此乃非現金會計項目)預計約為 92 億港元:由於新型冠狀病毒大流行和整體經濟環境惡化造成的不利影響,導致零售及寫字樓租金受到下調壓力影響
- 其截至 2020 年 12 月 31 日止年度的綜合損益表中就沙田至中環綫項目作出 14 億港元的撥備

Ref: https://www1.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2021/0119/2021011900869_c.pdf

I20091157 發表於 2021-1-19 22:05

今年應該賺番掛⋯⋯

如果疫症唔惡化落去

ryandroid 發表於 2021-1-19 22:18

上年先用30 億買返popcorn 2 期同德福2 期,唔使1年已經跌價,因乜事咁勇向地產商回購商場?

Quanta 發表於 2021-1-20 01:21

上年先用30 億買返popcorn 2 期同德福2 期,唔使1年已經跌價,因乜事咁勇向地產商回購商場? ...

咁武肺呢樣嘢無人估到嘅

HV9990 發表於 2021-1-20 01:34

上年先用30 億買返popcorn 2 期同德福2 期,唔使1年已經跌價,因乜事咁勇向地產商回購商場? ...

咁佢買咁多中国貨,中国又咁多生意,党實睇住佢既;P

Quanta 發表於 2021-1-20 10:54

今年應該賺番掛⋯⋯

如果疫症唔惡化落去

經常性業務唔再撥備就實賺啦
20年都係撥備咗14億先蝕11億

kei_hk 發表於 2021-1-20 13:56

今年應該賺番掛⋯⋯

如果疫症唔惡化落去

起碼要等到正正常常通番大陸關口。

053h4 發表於 2021-1-21 14:31

頁: [1]
查看完整版本: 港鐵發盈警