kay 發表於 2021-1-26 08:29

富裕小輪新船 富興輪

https://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzA5NjAwMTUxOQ%3D%3D&mid=2649883731&idx=1&sn=346149fb6643f466a86dbc77bd8139e1&chksm=88b068d3bfc7e1c5e97d014eac705e14b222162698a60e89ff5542c74cbac4d4424c6da1c275&xtrack=1&scene=90&subscene=93&sessionid=1611589719&clicktime=1611590164&enterid=1611590164&ascene=56&devicetype=android-24&version=27001543&nettype=WIFI&abtest_cookie=AAACAA%3D%3D&lang=zh_HK&exportkey=Am%2Bhl2OJH8IVlCBpAuXPZN0%3D&pass_ticket=oE6BYuCWd6%2F85IsBkKP2jCmhnaoqlhL1iY4LE4NK2YH6z1hnOb%2BcQ3tTX1osSfRF&wx_header=1&fbclid=IwAR0spG6nJEYDQoWUVk_qsd4q-sixkRJmZNOfFM3PjAhk8mq1h7CzdJrJuo0
又係江龍船艇製造

https://mmbiz.qpic.cn/mmbiz_jpg/XHpJ9fticAQXZ2IUgO42yLGPp98UAGwUNocxKBnHuoMTmhllWtlmMMofBicicLtnNTX8c002DUTJyRkHC4BKpHPjA/640?wx_fmt=jpeg&tp=webp&wxfrom=5&wx_lazy=1&wx_co=1

長:34.7米
寬:8.6米
航速:12節
載客:365人

唔知會唔會比富裕更食油?

CRH5 發表於 2021-1-26 08:39

新船預計將會行中環 - 紅磡線,代替有記 28 + 翠華 203

得 12 knots...... 都幾岩港內線用既
不過平時中紅有冇咁多人搭?

kay 發表於 2021-1-26 09:31

中紅入標都係最多用隻199人富裕

呢隻野應該取代 富/裕河 喜利佢地

THomas20010808 發表於 2021-1-27 18:57

如果行中紅,買多一隻類似富裕嘅船好過啦可以載咁多人我估取代富河/喜利,橫掂高明都可以泊三跑,佢都應該可以。不過得12 knots 會唔會仲慢過富河/喜利,而且富河有機會要行屯東沙澳,會唔會泊唔到沙螺灣

AtrHenu 發表於 2021-1-27 19:10

THomas20010808 發表於 2021-1-27 18:57
如果行中紅,買多一隻類似富裕嘅船好過啦可以載咁多人我估取代富河/喜利,橫掂高明都可以泊三跑,佢都 ...

我諗富裕唔會太易離開中紅線似係套走隻船速很的拋錨"有記28"做港內線後備並調隻有跳板的富河/喜利而新船"富興"就轉去客量較高的北官啟.

kay 發表於 2021-1-27 19:44

其實點都好,富裕未來幾年都會更新船隊,本來有隻水的,但依家遲左,另外除左富興,未來仲會砌多兩隻環保船,個幾隻幾十年船齡既都差唔多say good-bye. 但新船設備太好,其實用多左油,有少少蝕章

mak5052 發表於 2021-1-27 22:25

kay 發表於 2021-1-27 19:44
其實點都好,富裕未來幾年都會更新船隊,本來有隻水的,但依家遲左,另外除左富興,未來仲會砌多兩隻環保船,個幾 ...

政府在施政報告提出資助渡輪公司換船, 不知新渡輪會不會也換這款? (換港內線及橫水渡用船, 甚至取代埋新忠級?) 甚至富興是用來取代名河 / 裕河?

THomas20010808 發表於 2021-1-27 22:49

AtrHenu 發表於 2021-1-27 19:10
我諗富裕唔會太易離開中紅線似係套走隻船速很的拋錨"有記28"做港內線後備並調隻有跳板的富河/喜利而新船" ...

我嘅意思係如果真係用嚟行中紅線,買多一部類似「富裕」嘅船型好似比較好。

有記28都係去返大澳或者直接搵船取代啦

jackycsm 發表於 2021-1-28 00:40

AtrHenu 發表於 2021-1-28 09:38

mak5052 發表於 2021-1-27 22:25
政府在施政報告提出資助渡輪公司換船, 不知新渡輪會不會也換這款? (換港內線及橫水渡用船, 甚至取代埋新 ...

如果用嚟取代民英,海揚呢D級別應該難度較低,因為呢D航速太慢而且又無太多空間載貨點可以照顧離島居民需求.:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 富裕小輪新船 富興輪