cx838 發表於 2021-2-15 20:29

新光早上11時載著過千人去梅窩

真係好多年都未試過由非鵝蛋的三層船去梅窩,普通位基乎全滿,豪華位都過二百人。真的好耐好耐冇試過這樣的客量。落船一刻,人流比長洲更勵害,實在是珠江接手新渡輪的好事之一。搵返雙層船行一定被罵,上唔晒人。

Ohm 發表於 2021-2-15 21:02

有得咁比較?
自有新渡輪以來咁多年都無試過咁誇張咁多人出郊外玩啦

cx838 發表於 2021-2-15 21:14

未轉手的去年農曆新年,真係派雙層船令有人上唔到船架,點會冇得比

E21A 發表於 2021-2-17 19:51

平日中梅撞中三層船先正,千人空間承載屋仔級客量:lol

FBI2 發表於 2021-2-17 20:11

今天見嶼巴1,2都好爆

KMBe500 發表於 2021-2-18 00:28

如果呢D「巨」」船要退役,真係諗唔到市場上有咩選擇,冇理由同一時間去開多隻船去支援。

cx838 發表於 2021-2-18 05:40

如果呢D「巨」」船要退役,真係諗唔到市場上有咩選擇,冇理由同一時間去開多隻船去支援。
...

長洲咪試過每15-20分鐘一班快船,每30-45分鐘一班慢船囉。人多上黎,根本不跟時間表。90年代油麻地都係咁,只得大船的時代,開30分鐘一班去長洲,也有雙層加班船。

FBI2 發表於 2021-2-18 10:35

...

BC ferries賣幾艘俾cks

clivetock 發表於 2021-2-18 12:03

...

政府話會資助購買1000人快船 可能係類似巨龍嗰啲

https://www.legco.gov.hk/yr19-20/chinese/panels/tp/papers/tp20191115cb4-114-5-c.pdf

kbh 發表於 2021-2-18 15:15

FBI2 發表於 2021-2-18 10:35
BC ferries賣幾艘俾cks

梅窩可以配合埋汽車渡輪,嶼巴可以諗下

勿認真

頁: [1] 2
查看完整版本: 新光早上11時載著過千人去梅窩