poly43092 發表於 2006-8-3 01:30

[愚問]電腦加RAM可否加快速度

小弟對電腦的知識十分貧乏,現有一些難題請教各高人,墾請大家幫助。

小弟因做功課之需要,利用電腦安裝軟件去繪圖,但發覺自己部桌面電腦速度已不合時宜,一開啟該軟件程式就會拖到部機好慢,用起來畫面又有大量殘影,就算完全該軟件程式後關閉佢,部電腦速度依然好慢,主機長著紅燈LOAD野,要RESTART部電腦後先會回復正常,真係好唔方便。

小弟想問:
1. 如果為部電腦加RAM可否加快佢速度?
2. 換RAM效果又如何?
3. 換DISPLAY CARD又可唔可以解決殘影?
4. 基於小弟財政上之限制,暫不容許添置新電腦,又有乜方法可以改善我部電腦?

以下是我部電腦的小資料:
機齡:5年
TINY 廠機
系統:Microsoft Windows ME
CPU: Intel(R) Pentium(R) 41.3G   128.0MB RAM
Display Card: NVIDIA RIVA TNT2 Model64/Model64 Pro

ronaldlau 發表於 2006-8-3 02:19

原帖由 poly43092 於 2006-8-3 01:30 發表
小弟對電腦的知識十分貧乏,現有一些難題請教各高人,墾請大家幫助。

小弟因做功課之需要,利用電腦安裝軟件去繪圖,但發覺自己部桌面電腦速度已不合時宜,一開啟該軟件程式就會拖到部機好慢,用起來畫面又有大量殘影,就算完全該軟件程式後關閉佢,部電腦速度依然好慢,主機長著紅燈LOAD野,要RESTART部電腦後先會回復正常,真係好唔方便。

小弟想問:
1. 如果為部電腦加RAM可否加快佢速度?
2. 換RAM效果又如何?
3. 換DISPLAY CARD又可唔可以解決殘影?
4. 基於小弟財政上之限制,暫不容許添置新電腦,又有乜方法可以改善我部電腦?

以下是我部電腦的小資料:
機齡:5年
TINY 廠機
系統:Microsoft Windows ME
CPU: Intel(R) Pentium(R) 41.3G   128.0MB RAM
Display Card: NVIDIA RIVA TNT2 Model64/Model64 Pro
好行的答案...
1. Upgate 你個 OS 到 Win XP
2. RAM 係 SD / DDR 先, 但 512 MB 係 at least, 1GB 最好...
3. 繪圖的話.... 買張Display Card啦...
4. 可以既.... 搞搞個 Hard Disk ar~
反正你都冇左保養啦....

3av188 發表於 2006-8-3 03:00

原帖由 ronaldlau 於 2006-8-3 02:19 發表

好行的答案...
1. Upgate 你個 OS 到 Win XP
2. RAM 係 SD / DDR 先, 但 512 MB 係 at least, 1GB 最好...
3. 繪圖的話.... 買張Display Card啦...
4. 可以既.... 搞搞個 Hard Disk ar~
反正你都冇左保養啦 ...
1.
冇RAM UP去WIN XP做咩;P
最好係行返NT核心,WIN 2000 SP4應該就夠...

2.
有可能係RAM BUS,如果真係咁不幸,就唔好買RAM升級了,分分鐘貴過DDR2;P

3.
睇返係AGP 2X定係4X,如果係前者就唔好亂插,電壓唔同,會燒卡...

4.
磁碟重組/做下系統維護先啦...

ricky 發表於 2006-8-3 21:38

查查是否有adware, spyware 作怪,有好多時呢D野拖慢電腦速度

http://www.lavasoftusa.com/
頁: [1]
查看完整版本: [愚問]電腦加RAM可否加快速度