kwyeung 發表於 2006-8-4 20:26

問路︰南昌站至大網仔

想請教各位如果平日中午

1)由富昌村出發, 到大網仔的賽馬會西貢戶外訓練營,
除的士以外,最快方法為何?
係咪應該行去深水"土步"地鐵站, 去彩虹轉1A轉94?
又如果我1245出發, 應該要搭邊一班94, 及大約何時到達?

2)平日清早由賽馬會西貢戶外訓練營出發,
要於0900前抵達富昌村, 請問最遲應該搭邊一班94?
轉99轉馬鐵出旺角搭701會唔會快過經彩虹?

謝謝各位

KE7782 發表於 2006-8-4 22:32

1) 如果樓主行去深水埗地鐵站的,行得近一些可乘42(桂林街)到彩雲邨/基順小學轉92,再轉94(視乎樓主出發的是哪一座了),而樓主在1245出發的,應可乘到1400的94班次。

2) 樓主最遲要乘0730的94,為安全起見,乘0700的班次會好一點。

GA5505.六小孩 發表於 2006-8-6 00:30

1) 如樓上所說

2) 我覺得樓主坐 92 轉 42 (如果你肯等同肯行) / 轉 27 再轉 701 (可能會快 D 同唔使行) 會比坐 99 更快

因為小弟試過幾次早上坐 27 由彩虹去旺角唔使 15 分鐘!

kwyeung 發表於 2006-8-6 01:15

原帖由 KE7782 於 2006-8-4 22:32 發表
1) 如果樓主行去深水埗地鐵站的,行得近一些可乘42(桂林街)到彩雲邨/基順小學轉92,再轉94(視乎樓主出發的是哪一座了),而樓主在1245出發的,應可乘到1400的94班次。

我由富潤樓出發。如果搭42, 我怕等車耐同塞車...
[雖然搭94既話急都急唔黎...]

另問1A由彩虹入西貢, 等車連搭車大約幾耐?

cong 發表於 2006-8-6 09:14

kmb~mcw1 發表於 2006-8-6 18:29

limited 發表於 2006-8-6 18:49

原帖由 kwyeung 於 2006-8-6 01:15 發表

1A 非常密車, 車程約 20-25 分鐘

kwyeung 發表於 2006-8-6 19:28

原帖由 kmb~mcw1 於 2006-8-6 18:29 發表
1)搭新巴796c
在總站下車轉792M
再轉94
<有轉車優惠,不過只得1元折扣:lol>
<如果願意行多兩步的話>
<比起上述方法仲要快>
($7.5+5.5+5.5=18.5)

我而家係要快唔係要遊車河喎...

KE7782 發表於 2006-8-6 22:11

原帖由 kwyeung 於 2006-8-6 01:15 發表

我由富潤樓出發。如果搭42, 我怕等車耐同塞車...

42回順利較少機會會塞車。
頁: [1]
查看完整版本: 問路︰南昌站至大網仔