2A_DL13 發表於 2006-8-6 23:06

工作管理員被停用?

我原打算按Ctrl + Alt + Del去關機,誰不知竟然出了....

我如何可以解決問題?

kei_hk 發表於 2006-8-6 23:17

原帖由 2A_DL13 於 2006-8-6 23:06 發表
我原打算按Ctrl + Alt + Del去關機,誰不知竟然出了....

我如何可以解決問題?

假如﹐你是在公司發生﹐同時公司係以domain group﹐你便要向你的網絡管理員聯絡。

如果在家中﹐你便「中獎」﹐快快去scan virus 及 spyware。:'(至於處理ctrl+alt+del的方法﹐小弟忘記了﹐不過係修改 regedit的。:L

2A_DL13 發表於 2006-8-6 23:20

原帖由 kei_hk 於 2006-8-6 23:17 發表

如果在家中﹐你便「中獎」﹐快快去scan virus 及 spyware。:'(至於處理ctrl+alt+del的方法﹐小弟忘記了﹐不過係修改 rege ...

家中...

不知圖中的顯示,是因為病毒而出現,還是電腦為防毒而自動鎖死的?

kei_hk 發表於 2006-8-7 22:37

原帖由 2A_DL13 於 2006-8-6 23:20 發表

家中...

不知圖中的顯示,是因為病毒而出現,還是電腦為防毒而自動鎖死的?

肯定你中獎/spyware﹐世上沒有anti-virus會鎖 task manager的;P

你可以嘗試去mircosoft 網頁﹐去download一個名為Windows Defender的軟件﹐此是ms專為spyware而寫的﹐當中可以還原部份spyware影響的項目﹐如ie 首頁被劫等。

任何一個正版win xp都可以免費download﹐用老番係download唔到的。

2A_DL13 發表於 2006-8-10 09:42

不知此spyware會否"鎖機"上唔到網?

謝!

kei_hk 發表於 2006-8-11 21:56

原帖由 2A_DL13 於 2006-8-10 09:42 發表
不知此spyware會否"鎖機"上唔到網?

謝!

以前的那種唔會block上網﹐而家有沒有變種:L

2A_DL13 發表於 2006-8-14 22:23

不好意思,知否如何可以把這個檔案刪除??

CK4013 發表於 2006-8-14 23:41

其實樓主有無去過搜尋一下解救方法呢?
因為你中蕉,咁即係有人都會同你一樣中蕉
加上工作管理員被停用亦係常見既事!

請樓主試下啦!
http://www.google.com.hk/search?hl=zh-TW&q=%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7%AE%A1%E7%90%86%E5%93%A1+%E5%81%9C%E7%94%A8&meta=

2A_DL13 發表於 2006-8-15 00:05

原帖由 CK4013 於 2006-8-14 23:41 發表
其實樓主有無去過搜尋一下解救方法呢?
因為你中蕉,咁即係有人都會同你一樣中蕉
加上工作管理員被停用亦係常見既事!

請樓主試下啦!
http://www.google.com.hk/search?hl=zh-TW&q=%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E7% ...

謝謝!我未曾想過用此來解決,試一試,謝!

(按:已解決,現掃毒中:))

頁: [1]
查看完整版本: 工作管理員被停用?