sg 發表於 2006-8-9 15:54

廣州地鐵單程票的騎呢廣告

IC卡單程票0甘特别,難怪0吾少人都對它有興趣當纪念品拎走,
所以广州地铁公司要派兩个人在出闸机度守住,隔鄰仲有个單程票回收箱......

break 發表於 2006-8-9 17:48

kmb113 發表於 2006-8-9 21:37

原帖由 break 於 2006-8-9 17:48 發表
那些圓形牌仔的車票是同深圳地同一類型的嗎耶?????
有次老娘在地內看見有兩位哥仔
將車票當成石仔般拋來拋去
這樣, 車票會否失靈耶?????
出不了閳閳耶~

是呀..."圓形牌仔"是國家專利產品...
出不了閳???不會啦...
它是跟羊城通/深圳通的原理一樣, 是一張IC卡啦...
可我是在公園前站見過有人把它玩到掉在路軌上...
那位人兄就真的出不了閘閘....;P
p.s. 其實要拿走很容易啦....買一個兩塊的不進閘走掉就好了ma...

chickenbus 發表於 2006-8-10 14:48

原帖由 sg 於 9-8-2006 15:54 發表
IC卡單程票0甘特别,難怪0吾少人都對它有興趣當纪念品拎走,
所以广州地铁公司要派兩个人在出闸机度守住,隔鄰 ...
其實 IC 卡單程票並唔係中國地鐵既專利,新加坡既 MRT 都係用 IC 卡單程票既,
不過用法就差得遠。

cx838 發表於 2006-8-10 15:11

其實要儲單程票不難啊,我都有廣州,深圳和上海地鐵的粉藍和粉紅色單程票。
但是,我會覺得上海的那種較好,有點像獅城。獅城那些更要把票放回售票機
以便取回一元按金。

ac 發表於 2006-8-10 16:42

學北京 , 用紙飛

chickenbus 發表於 2006-8-10 17:10

原帖由 ac 於 10-8-2006 16:42 發表
學北京 , 用紙飛
北京地鐵唔係已經預備轉用餅仔咩?
到 08奧運 果陣仲用咁化學既紙飛,實俾全世界笑到面都冇喎…

kei_hk 發表於 2006-8-11 22:42

原帖由 chickenbus 於 2006-8-10 17:10 發表

到 08奧運 果陣仲用咁化學既紙飛,實俾全世界笑到面都冇喎…

其實那些紙飛﹐是不是和當年九鐵差不多﹐一樣有磁帶及打印車票資料在車票上?

chickenbus 發表於 2006-8-11 23:07

原帖由 kei_hk 於 11-8-2006 22:42 發表

其實那些紙飛﹐是不是和當年九鐵差不多﹐一樣有磁帶及打印車票資料在車票上?
十幾年前搭過一次北京地鐵,用既係比巴士電車既紙飛更加化學既飛,
票上面係印住車費資料同埋發售日期,而且出入閘機完全欠奉,
過「閘」係全人力既…

聽聞…到而家都仲係咁…

hk_ayu 發表於 2006-8-13 00:09

原帖由 chickenbus 於 2006-8-10 17:10 發表

你唔知就話俾你知

墨爾本 Metcard (墨卡) 係澳洲最新科技附有磁帶的紙車票,
當地人除了叫佢做Metcard外, 仲會叫呢種磁帶紙車票做Smart card (智能卡)

當香港97年成功開發電腦晶片的電子交易卡,
墨爾本同時成功開發附有磁帶的紙車票,
取代97年前的人手查卡打卡

2006年墨爾本政府表示, 礙於技術所限,
2010年前都唔會出現電腦晶片的電子交易卡

西方世界大部分地方都仲係香港20年前的科技,
當大家在崇尚西洋時,
自己手上的科技其實已經遠遠先進於西方世界

頁: [1] 2
查看完整版本: 廣州地鐵單程票的騎呢廣告