da370 發表於 2006-8-12 15:09

馬鞍山新港城--->上環信德中心

請問如果要從馬鞍山新港城那邊出發
早上8:00AM到達上環信德中心

應該搭咩車??同埋應該幾點出發?

1. 681?
2.馬鐵轉東鐵轉隧巴?
3. 仲有冇其他方法?

thx:)

LN9267 發表於 2006-8-12 15:21

搭680X la

平日
利安開
0710, 0718, 0724, 0730, 0735, 0740, 0750, 0800, 0810

假日唔開。

680轉111。

mtrpong 發表於 2006-8-12 18:14

原帖由 da370 於 2006-8-12 15:09 發表
請問如果要從馬鞍山新港城那邊出發
早上8:00AM到達上環信德中心

應該搭咩車??同埋應該幾點出發?

1. 681?
2.馬鐵轉東鐵轉隧巴?
3. 仲有冇其他方法?

thx:)
搭680x由馬市去港碼都要50min,你要8點到港碼,利安頭車未必趕到 (假日無車)
搭681去到四季酒店仲要行10-15min
紅隧有109,111,115,182去港碼
搭680到灣仔轉111,都要個幾鐘

Ketsu 發表於 2006-8-12 20:13

如果睇番各板友所提供既數據
似乎鐵路係一個最可靠既交通工具
(馬鐵 -> 東鐵 -> 地鐵)
可以令樓主準時到達港澳碼頭...

呢個又係東去西既case
仲要係新界東去香港西
你趕時間既就千祈咪同鐵路拗頸...:L

cx838 發表於 2006-8-13 09:32

是啊,千萬不要坐 680X,因為頭班都要近八時零一分,才會到中環中心
那個巴士站的,一定會遲到。最好都是馬鐵 -> 東鐵 -> 地鐵。在尖東轉
地鐵時,要去車頭,那便會有自動扶梯直落上環方向月台,便較近的。

limited 發表於 2006-8-14 00:02

或者可以 681 → 灣仔警署轉 788/115/641

Wright---AVW16 發表於 2006-8-14 09:30

我提議你早D出門搭680轉111

fai 發表於 2006-8-14 12:25

115九碼頭車開0715,未必可以0800到達港碼。

灣仔警署仲可以轉619,不過唔知駛唔駛行入內告士打道先可以上車。

原帖由 limited 於 2006-8-14 00:02 發表
或者可以 681 → 灣仔警署轉 788/115/641

JX9097 發表於 2006-8-14 14:42

原帖由 fai 於 2006-8-14 12:25 發表
灣仔警署仲可以轉619,不過唔知駛唔駛行入內告士打道先可以上車。

619(往港島方向)係行內告士打道

KE7782 發表於 2006-8-16 02:39

原帖由 JX9097 於 2006-8-14 14:42 發表

619(往港島方向)係行內告士打道

681在盧押道站下車,行前少少在分域街站再上車。
頁: [1] 2
查看完整版本: 馬鞍山新港城--->上環信德中心