ykwong8888 發表於 2006-8-14 19:57

西鐵缺德乘客罪證(圖片)

今天見到兩父子(估計係啦),由南昌上車時已冇排隊,幕門打開即衝入車廂,之後全程如圖中所見,有人要企都唔識Do,真缺得........都唔知真瞓定咋瞓,當時車廂都有十零
人要企架!
http://www.tintinphoto.com/tintinphoto/imgFiles/personal/808325n5eHN.jpg

http://www.tintinphoto.com/tintinphoto/imgFiles/personal/808324gScep.jpg

ahbong 發表於 2006-8-14 20:04

呢類人越黎越多
有一次搭東涌線
兩個貌似大陸遊客的女人
去完迪士尼搭地鐵
一人一袋霸住四個位

kkt 發表於 2006-8-14 20:12

原帖由 ahbong 於 2006-8-14 20:04 發表
呢類人越黎越多
有一次搭東涌線
兩個貌似大陸遊客的女人
去完迪士尼搭地鐵
一人一袋霸住四個位

叫呢兩個人拎開個袋囉
同佢講
叫佢o個個袋拎張車票出黎
無就叫佢拎開

其實見到呢d情況真係唔應該手軟
就係因為香港人咩都怕事
先會有"巴士阿叔"呢d惡人出來o係度蝦蝦霸霸

luckyryan625 發表於 2006-8-15 00:55

ahbong 發表於 2006-8-15 01:47

原帖由 luckyryan625 於 2006-8-15 00:55 發表
還有大陸的女人又什樣,有點影射大陸的人就是沒有道德了吧是嗎
不需回這個問題,問問自已還有多了良心,咱們是中國的,咱們是華人
還要分來分去?
香港就很屌,其它的就很爛了嗎?

閣下是否有點神經過敏?

我客觀地描述我見到的女子是大陸人
就等於我影射大陸人「沒有道德」?

她是大陸人就是事實
其餘的甚麼「香港就很屌,其它的就很爛」
都只是閣下的過份解讀
我沒排除大陸人亦可以很有道德
香港人亦可以很爛

講之前,或許你要 think three times 呢

sg 發表於 2006-8-15 08:52

原帖由 ykwong8888 於 2006-8-14 19:57 發表
今天見到兩父子(估計係啦),由南昌上車時已冇排隊,幕門打開即衝入車廂,之後全程如圖中所見,有人要企都唔識Do,真缺得........都唔知真瞓定咋瞓,當時車廂都有十零
人要企架!
http://www.tintinp ...

又係呢d case , 唉 !
有一次係深圳地鐵都遇過相同0既情況,
於是粒聲唔出,乜都唔理就坐落去,
物主就只好尷尬地拿走袋子,
還說:「不好意思! 」

sg 發表於 2006-8-15 09:20

原帖由 ahbong 於 2006-8-15 01:47 發表

閣下是否有點神經過敏?

我客觀地描述我見到的女子是大陸人
就等於我影射大陸人「沒有道德」?

她是大陸人就是事實
其餘的甚麼「香港就很屌,其它的就很爛」
都只是閣下的過份解讀
我沒排除大陸人亦 ...

其實沒有道德的香港人大有人在,
有道德的香港人及大陸人也有很多,
世界上乜人都有,希望大家能抱著平等的態度去對侍每個人。
不過小弟留意到一個現象就是大陸人在香港和在大陸的時候,
有顯著的分別,
不少大陸人在大陸舉子會較為文明,
(ie.撞到人會講不好意思,讓座給老弱人士,
起碼無乜見到佢地有爭位,罷位,大聲說話等問題出現)
但係一過羅湖橋就開始作反了!:@
(ie.在九鐵車廂上爭位,罷位,大聲說話等)
不過一般發生在40至65歲的大陸人身上,
而40以下的, 一般較為文明,不會搶上搶下。
點解會咁呢 ? 香港人特別好洽 ?
定係作惡的大陸人在大陸的時候, 怕被熟人見到 ,所以乖乖?

好奇一問, ahbong兄你如何知到她是大陸人 ?試分享一下?謝謝!

ahbong 發表於 2006-8-15 10:12

原帖由 sg 於 2006-8-15 09:20 發表

好奇一問, ahbong兄你如何知到她是大陸人 ?試分享一下?謝謝!

她拿著的迪士尼小冊子是簡體版
再從她的衣著(特別是襪子)
推測她不是新加坡人
頁: [1]
查看完整版本: 西鐵缺德乘客罪證(圖片)