AVW2 發表於 2006-8-19 04:22

電腦升級問題

我打算upgrade部電腦D硬件
而我既預算係$1500~$2000
唔知可以點升級呢

現用硬件如下:
ECS 1400+ BUILD IN CPU 1.20GHZ
256 MB RAM
80GB HD (冇諗住換)

用途係等部機可以行順D,快D

請求各位 指教....指教

THX :handshake

ChickenTong 發表於 2006-8-19 13:57

AVW2 發表於 2006-8-19 14:08

原帖由 ChickenTong 於 2006-8-19 13:57 發表
如果要保留MB,就要留埋CPU,咁只有加ram一途了..

如果換MB,換cpu,換RAM的話,價錢的限制又不少..

可考慮換500蚊左右,支援775 cpu+DDR2 ram既板,
+celeron D處理器(預450蚊左右)
+兩條DDR2 ram..
價格應該合 ...

大約可以換到幾多GHZ既處理器呀:handshake

ChickenTong 發表於 2006-8-19 15:26

lpc 發表於 2006-8-19 20:48

原帖由 AVW2 於 2006-8-19 04:22 發表
我打算upgrade部電腦D硬件
而我既預算係$1500~$2000
唔知可以點升級呢

現用硬件如下:
ECS 1400+ BUILD IN CPU 1.20GHZ
256 MB RAM
80GB HD (冇諗住換)

用途係等部機可以行順D,快D

請求各 ...

你有無Display card架?
定係想用all-in-one板既內置顯示
重有你隻HD係IDE定SATA
因為而家好多新板都得一個IDE
多數用黎駁光碟機架
如果介紹錯型號你咪要換埋HD? ;P

ChickenTong 發表於 2006-8-19 21:32

AVW2 發表於 2006-8-19 22:44

原帖由 lpc 於 2006-8-19 20:48 發表

你有無Display card架?
定係想用all-in-one板既內置顯示
重有你隻HD係IDE定SATA
因為而家好多新板都得一個IDE
多數用黎駁光碟機架
如果介紹錯型號你咪要換埋HD? ;P

想用all-in-one板既內置顯示 (冇想過玩GAME)

我隻HD係IDE既

THX:handshake

lpc 發表於 2006-8-20 00:01

原帖由 AVW2 於 2006-8-19 22:44 發表

想用all-in-one板既內置顯示 (冇想過玩GAME)

我隻HD係IDE既

THX:handshake

原來係咁
其實樓主你有成$2000都好多選擇呢

例如:
AMD Athlon 64 3200+ $655
GigabyteGA-M51GM-S2G $680 (有內建GeForce 6100顯示同兩組IDE,可以用返原本個HD)
Super Talent DDR667 512MB x2 (共1GB Ram) $660

合共$1995

AVW2 發表於 2006-8-20 00:33

原帖由 lpc 於 2006-8-20 00:01 發表

原來係咁
其實樓主你有成$2000都好多選擇呢

例如:
AMD Athlon 64 3200+ $655
GigabyteGA-M51GM-S2G $680 (有內建GeForce 6100顯示同兩組IDE,可以用返原本個HD)
Super Talent DDR667 512MB x2 (共1 ...

其實我唔係太想用AMD 既cpu 又熱又:@..........原因............無解:L

其實CPU 我想用到Celeron D或P 4因為以前用開
e+部AMD機又好似冇咁好用:'(

唔知用到Celeron D或P 4 既CPU 可以點砌呢

多謝解答...thx:handshake

ATE24 發表於 2006-8-20 01:09

原帖由 AVW2 於 2006-8-20 00:33 發表

其實我唔係太想用AMD 既cpu 又熱又:@..........原因............無解:L

其實CPU 我想用到Celeron D或P 4因為以前用開
e+部AMD機又好似冇咁好用:'(

唔知用到Celeron D或P 4 既CPU 可以點砌呢

多 ...
AMD 宜家o的 CPU 已經無以前咁熱,加埋新近出o左新版慳電 U,仲無舊版咁熱,不過睇落都唔會係你杯茶。

焗住我用窮人救星……

(1) ASRock ConRoe 945G-DVI I945G,M.ATX M/B $580(行 DDR2 RAM 同可加 PCIeX16 Display Card)OR
(2) ASRock 775I945GZ I945GZ,M.ATX,LGA775 M/B $500 (都行 DDR2 RAM 同可加 PCIeX16 Display Card,但個 display card 插槽得 PCIeX4 倍咁快)

(I) Intel PD Dual Core 805 (2.66GHz)CPU/2x1M BOX $750 OR
(II)Intel CeleronD 356 (3.33GHz)/LGA775/512K $609

(A) Corsair DDR-2 533 1G KIT (512Mx2) -VS512D2(對裝)$690 OR
(B) Patriot PC-4300 DDR-2 533MHZ 512MB 有散熱片 x2(非對裝)$330x2 = $660 OR
(C) Samsung DDR-2 533Mhz PC2 512M Ram (原裝) x2(非對裝)$362x2 = $724 OR
(D) Super Talent DDR-2 533MHZ 512MB Ram x2(非對裝)$320x2 = $640 OR
(E) SyncMAX DDR-2 533MHZ 512MB Ram x2(非對裝)$300x2 = $600

視乎你想用邊隻底版 / CPU / RAM,價錢由 $1709 至 $2054 不等。

底版方面,如果你日後想升級 display,(1) 會比較好。
CPU 方面 PD805 同 CD356 都係半斤八兩,一隻就主流市場中最低級,一隻就入門市場中最高級,不過 PD805 會因為有 Dual-Core 所以跑 Multi-threading 程式好o的。
以上五隻 RAM 係其他電腦版比較多人推薦用o既牌子,我個人用緊 (A),都唔錯。

報價由海鮮舫號提供,只作參考。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 電腦升級問題