Ketsu 發表於 2006-8-22 17:47

[愚問] 熄一個Windows Explorer browser,竟然會refresh左全個destop?

正話用電腦果陣
當我close左一個Windows Explorer browser之後
個desktop竟然自動refresh
最低既toolbar亦消失左一陣
(但部機唔係reboot)
當佢refresh完之後
我發覺我其餘冇close既Windows Explorer browser
亦都自動close埋
雖則我其餘開既program冇close到
但我發覺我最先開既IE browser
竟然左響最頂
而且我開既program既次序
亦都好似唔同左

請問大家遇過呢種問題未呢?
同埋請問有冇辦法解決呢?

kp3011 發表於 2006-8-22 18:18

原帖由 Ketsu 於 2006-8-22 17:47 發表
正話用電腦果陣
當我close左一個Windows Explorer browser之後
個desktop竟然自動refresh
最低既toolbar亦消失左一陣
(但部機唔係reboot)
當佢refresh完之後
我發覺我其餘冇close既Windows Explorer browse ...
因 為 explorer.exe hang 左 ( 呢 個 程 式 同 時 管 理 開 始 列 與 檔 案 總 管 ) , 所 以 你 關 左 個 Explorer 的 時 候 連 explorer.exe 都 關 埋 .

2ac 發表於 2006-8-23 00:07

EXPLORER.EXE 呢個野真係超麻煩
宜家我用FIREFOX就好d
一用番ie就成日無端端跳機refresh
唔關個人用機用得差事
呢個係個程式的錯處之一

微硬果邊又無補丁
相信這是一個不能解決的問題?

Ketsu 發表於 2006-8-23 09:10

其實我都試過reboot過部機
但情況都仲係咁:L

之後我用spybot scan完再fix番d 問題
最終部腦都回復正常:)
頁: [1]
查看完整版本: [愚問] 熄一個Windows Explorer browser,竟然會refresh左全個destop?