av220 發表於 2006-8-24 00:05

[問] 土瓜灣<=>香港大學

我諗到以下辦法:
1. 101 + 行
2. 西環<=>觀塘小巴 + 行
3. 香港仔<=>觀塘小巴
4. 11/14 + 970x/970
5. 27m 綠小 + 旺角<=>香港仔紅小

主要想問下方法2 同方法3.
兩線既服務時間係點ga? (聽聞香港仔線繁時先有服務....)
一般要等幾耐? 繁時會唔會等好耐ga?
西環小巴係咪會梅花間竹咁, 一架經紅隧一架經西隧咁黎?
另外, 很重要的.....
回程如何上西環小巴返土瓜灣? 聽聞不同時間又唔同上車地點........

另有任何更好方法, 歡迎建議,
最緊要係可靠, 譬如次次都係約半個鐘就去到個款.
(因我試過用方法4, 最快20min, 最慢1hr 15min.......太不可靠.)
many thx~~~

KE7782 發表於 2006-8-24 00:09

4有機會上唔到車。
香港仔線在4時後才有車。

建議101在大道中轉37A。

JX9097 發表於 2006-8-24 00:09

方法4...20 mins去到??
土瓜灣上港大...飛的都冇乜可能20分鐘做到wo
11/14轉970/970X竟然做得到?!

av220 發表於 2006-8-24 00:41

原帖由 JX9097 於 2006-8-24 00:09 發表
方法4...20 mins去到??
土瓜灣上港大...飛的都冇乜可能20分鐘做到wo
11/14轉970/970X竟然做得到?!

可以, 我試過朝早0700 落到浙江街有架11, 立刻追, 5 min 到佐敦道,
之後又咁岩有架970, 15min 去到何東夫人堂.
反之, 中午好幾次坐970x, 6min 落到佐敦, 又咁岩有架14, 共20min.

關鍵在於, 一定要咁岩唔駛等第二程車, 兼且唔塞車先得.......

其實主要係想問下紅小, 因為暫時最好既方法都係紅小.
唔塞車既話車程係20min, 比的士慢少少又唔係太貴, 但就係唔太知會唔會等車耐.......
同埋回程唔知邊度有得上. (一坐巴士就要成粒鐘先到....)

再次多謝各位.

3AD60 發表於 2006-8-24 00:45

或者可以考慮步行往九龍城碼頭
搭船過海往北角,之後轉新巴23路線
往香港大學.

jubilant 發表於 2006-8-24 01:39

原帖由 av220 於 2006-8-24 00:05 發表
我諗到以下辦法:
1. 101 + 行
2. 西環<=>觀塘小巴 + 行
3. 香港仔<=>觀塘小巴
4. 11/14 + 970x/970
5. 27m 綠小 + 旺角<=>香港仔紅小

主要想問下方法2 同方法3.
兩線既服務時間係點ga ...

香港仔<=>觀塘小巴十年都唔見一架, 與其故意去等, 不如用其他方法
方法4比較正路, 上唔到車應該唔會, 不過970/970x可能要企
如果係搭11, 可以去哥爾夫球場落, 多架973
真係怕970/970x上唔到車, 就可以搭西環van
101或者搭船去北角等建議, 都係留番比建議者遊車河

cong 發表於 2006-8-24 08:34

cong 發表於 2006-8-24 08:44

fai 發表於 2006-8-24 09:16

原帖由 jubilant 於 2006-8-24 01:39 發表
101或者搭船去北角等建議, 都係留番比建議者遊車河

坐船去北角轉車如果好似我咁住正九碼隔籬又識夾船期就可以
諗下,如果係上路一帶出發...都係算罷啦。

cong 發表於 2006-8-24 09:25

頁: [1] 2
查看完整版本: [問] 土瓜灣<=>香港大學