500 發表於 2006-8-26 05:46

[舊聞]R公司準備去台灣埋手尾?

即管話我「old news is so exciting」啦……
因為呢排我都好少睇news……

http://www.udn.com/2006/4/6/NEWS/FINANCE/FIN9/3248351.shtml

不過估唔到日立會同日車互鬥wor……
分分鐘A train會殺入台鐵市場都唔係冇可能架……

定係又想重現pp自強韓商走佬事件呢?;P

當然啦,韓國又點會坐以待斃呢?佢居然玩到上WTO…… Orz

http://www.epochtimes.com/b5/6/6/23/n1360217.htm

唔要人地做衰D黎迫你郁幾野ge……比我都blacklist佢啦!
話實果句,攞呢單野黎開盤口的話真係會十分有趣。:P

「入定花生等睇戲」呢七個字真係幾時都o岩用。;P

PB602 發表於 2006-8-26 12:58

用26億港紙就想買316卡列車,個價係咪低o左o的呢?我明白台鐵用二十米級日系規格列車,
平均造價比香港o既列車為低,但用呢個價想買好o野似乎有難度...

kychung 發表於 2006-8-26 13:42

原帖由 PB602 於 2006-8-26 12:58 發表
用26億港紙就想買316卡列車,個價係咪低o左o的呢?我明白台鐵用二十米級日系規格列車,
平均造價比香港o既列車為低,但用呢個價想買好o野似乎有難度...

我唸呢個價錢係得韓車先至得個左喎
幾年前地鐵買觀塘線K仔仲平多少少添

500 發表於 2006-8-26 19:33

俾D格錢出黎先:

209系1輛9千萬yen,10輛編成為9億左右。
E233系1.4億一輛,一編成10.42億左右。
223系1.2億一輛,一編成6億左右。

以209系黎計,一編成都只係60m港紙左右咋wor……
日本都唔係做唔到平+有質素的車wor。

kychung 發表於 2006-8-26 20:33

原帖由 500 於 2006-8-26 19:33 發表
俾D格錢出黎先:

209系1輛9千萬yen,10輛編成為9億左右。
E233系1.4億一輛,一編成10.42億左右。
223系1.2億一輛,一編成6億左右。

以209系黎計,一編成都只係60m港紙左右咋wor……
日本都唔係做唔到平+ ...

個價錢係咪同設計壽命掛勾?

再唔係ge
咪俾多D其他項目俾日本公司做
到時咪好似N年前舊天津地鐵咁
東急直頭送左幾抽EMU俾佢添:lol

500 發表於 2006-8-26 20:44

原帖由 kychung 於 2006-8-26 20:33 發表

個價錢係咪同設計壽命掛勾?

何出此言?
當年209系的開發目標係最少13年無分解維修嘛。
計落都最少玩到20年以上啦。

再唔係ge
咪俾多D其他項目俾日本公司做
到時咪好似N年前舊天津地鐵咁
東急直頭送左幾抽EMU俾佢添:lol

天津批車最抵死的係使用東急式的主控制桿。:D

再講啊,自從上次PP自強單ge野之後,仲會有台灣人信R記咩?:lol
要怪只好怪R記的名譽管理出現重大問題……

500 發表於 2006-8-26 20:53

原帖由 PB602 於 2006-8-26 12:58 發表

well, 以歐洲黎講,follow台灣的spec mean that要由頭設計過晒架車。
但日本就冇此必要,因為大可以抄佢同廠的出品再加改良。變相將成本減低。

kychung 發表於 2006-8-27 00:21

原帖由 500 於 2006-8-26 20:44 發表
何出此言?
當年209系的開發目標係最少13年無分解維修嘛。
計落都最少玩到20年以上啦。

設計壽命對選擇結構物料有關
而選擇唔同ge結構物料又會影響價錢
不過呢樣係比較似製造飛機ge思維
唔知鐵路又係咪一樣係咁

天津批車最抵死的係使用東急式的主控制桿。:D

我反而覺得最唔明點解ge係做乜東急當年俾北京同天津地鐵果批車
會係Mc-M-Tc ge組合
照計乜唔係Mc-T-Mc會比較大路咩?

仲有
雖然果款車一望就已經覺得好日本feel
但係我又唸唔到佢最似日本邊款EMU
唔知有無人有idea呢?

BL69 發表於 2006-8-27 00:25

原帖由 kychung 於 2006-8-27 00:21 發表
我反而覺得最唔明點解ge係做乜東急當年俾北京同天津地鐵果批車
會係Mc-M-Tc ge組合
照計乜唔係Mc-T-Mc會比較大路咩?

M車group埋一齊唔係好怪啫

仲有
雖然果款車一望就已經覺得好日本feel
但係我又唸唔到佢最似日本邊款EMU
唔知有無人有idea呢?

有相既話大家會易諗D:P

500 發表於 2006-8-27 00:34

原帖由 kychung 於 2006-8-27 00:21 發表

設計壽命對選擇結構物料有關
而選擇唔同ge結構物料又會影響價錢
不過呢樣係比較似製造飛機ge思維
唔知鐵路又係咪一樣係咁

JR東當年因為要活用新車的13年車輛折舊有關的稅務優惠先至對外宣傳果三個半分……
而209系當年用輕量不鏽鋼設計正正係因為想玩大量自社生產,甚至連各廠商之間的做工差別都接受以增快收車時間。

會係Mc-M- ...

日本車的思想係傳統的MM' unit。
300系的MTM' unit最終比證明失敗的……
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [舊聞]R公司準備去台灣埋手尾?