komodo 發表於 2006-8-29 15:59

於較舊電腦安裝 XP SP1

我家中有一部較舊的電腦給家人使用。早一排洗過太平地,重新裝過個中文XP Pro。請問,有沒有方法可以在不用連線上網的情況下,安裝到SP 1嗎?

先謝。:handshake

ATE24 發表於 2006-8-29 16:27

這個嘛……

你下載一個 XP SP1 到你新o個部電腦,再燒落碟/寫落一條有 256MB o既 Flash Memory,然後拎過舊機裝就得。

komodo 發表於 2006-8-29 16:31

原帖由 ATE24 於 2006-8-29 16:27 發表
這個嘛……

你下載一個 XP SP1 到你新o個部電腦,再燒落碟/寫落一條有 256MB o既 Flash Memory,然後拎過舊機裝就得。

嗯,但係我在Microsoft找不到個呢款SP1。Microsoft的那一個要經網上下載合用的元件,但係我部電腦上唔到網,所以才有呢個問題。

BTW,多謝回覆。

kp3011 發表於 2006-8-29 16:33

原帖由 komodo 於 2006-8-29 16:31 發表

嗯,但係我在Microsoft找不到個呢款SP1。Microsoft的那一個要經網上下載合用的元件,但係我部電腦上唔到網,所以才有呢個問題。

BTW,多謝回覆。
其 實 您 應 該 在 Microsoft 網 站 訂 一 隻 SP2 ( 是 SP2 不 是 SP1 ) 的 免 費 安 裝 CD , 因 為 SP1 好 像 已 經 不 能 在 網 上 下 載 .

但 這 方 法 較 費 時 , 需 時 約 六 星 期 .

komodo 發表於 2006-8-29 16:39

原帖由 kp3011 於 2006-8-29 16:33 發表

其 實 您 應 該 在 Microsoft 網 站 訂 一 隻 SP2 ( 是 SP2 不 是 SP1 ) 的 免 費 安 裝 CD , 因 為 SP1 好 像 已 經 不 能 在 網 上 下 載 .

但 這 方 法 較 費 時 , 需 時 約 六 星 期 .

嗯... 有一些困難,還有其他方法嗎?

tkm01 發表於 2006-8-29 19:03

原帖由 komodo 於 2006-8-29 16:39 發表

嗯... 有一些困難,還有其他方法嗎?

我有1隻sp2光碟, 你需要嗎?
請用Msg聯絡我

joelty 發表於 2006-8-29 23:05

原帖由 komodo 於 2006-8-29 15:59 發表
我家中有一部較舊的電腦給家人使用。早一排洗過太平地,重新裝過個中文XP Pro。請問,有沒有方法可以在不用連線上網的情況下,安裝到SP 1嗎?

先謝。:handshake

Windows XP SP1a
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/updates/sp1/network.mspx

ATE24 發表於 2006-8-29 23:13

原帖由 komodo 於 2006-8-29 16:31 發表

BTW,多謝回覆。
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=zh-tw&FamilyID=83e4e879-fa3a-48bf-ade5-023443e29d78

用這個……SP1a (網路安裝) 版。123.7MB 大相信要塞落 Flash Disk 唔係難事…… :lol

KV9033 發表於 2006-8-29 23:14

請問sp1 同sp2有咩分別?
點解要sp1唔要sp2?

thx!

ATE24 發表於 2006-8-29 23:15

原帖由 KV9033 於 2006-8-29 23:14 發表
請問sp1 同sp2有咩分別?
點解要sp1唔要sp2?

thx!
有指 SP2 加o左好多安全性功能後大食o左…… :o
頁: [1] 2
查看完整版本: 於較舊電腦安裝 XP SP1