AD264 發表於 2006-8-30 14:25

澳門大金龍客車

佢係用咩野牌子既底盤 ?

另問金龍 ,宇通客車通常會用 d 咩野車底 ?

ac 發表於 2006-8-30 18:15

廈門金龍用的底盤是蘇州金龍,蘇州金龍本來是為廈門金龍的一個供應底盤的部門,後來另起自立整巴士。

宇通都是用自己宇通的底盤。

以我所知,普遍而是沒有底盤生產的國內巴士生產商有以下,即是單造車身,

中通、牡丹、友誼、揚子、五州龍、銀龍、廣通、星王 等

駿威原則上有出底盤,但很多時都是不用,多配東風底。

在國內主要單供應底盤予車身廠家的底盤,而很多時沒有自制車身的商有,

東風、一汽、JAC、陝汽

AD264 發表於 2006-8-31 00:29

咁黃海係用咩野底 ?

另外其實東風、一汽、JAC、陝汽呢四隻底, 唔知你地會唔會覺得東風底係最好 ?

ac 發表於 2006-8-31 10:20

原帖由 AD264 於 2006-8-31 00:29 發表
咁黃海係用咩野底 ?

另外其實東風、一汽、JAC、陝汽呢四隻底, 唔知你地會唔會覺得東風底係最好 ?

黃海用自己底盤

millertong 發表於 2006-8-31 15:53

原帖由 ac 於 2006-8-30 18:15 發表
廈門金龍用的底盤是蘇州金龍,蘇州金龍本來是為廈門金龍的一個供應底盤的部門,後來另起自立整巴士。

以我所知,普遍而是沒有底盤生產的國內巴士生產商有以下,即是單造車身,
...

其實廈門金龍用的底盤不一定是蘇州金龍
宇通用的底盤也不一定是宇通的底盤

想知用乜底盤,除左直接睇個底盤外
最好方法係睇架車個型號,再check

底盤方面,由於東風比較多元化所以國內6成客車都用東風底盤
但唔知點解我自己較喜愛陝汽底盤,覺得好似結實D

PS:更正一下

東風、一汽、JAC、陝汽
除左陝汽外其他全部有自制車身

東風有東風杭汽
一汽有一汽太湖
JAC有江淮客車/安凱(同一集團)
陝汽反而多數做重卡

ac 發表於 2006-9-1 18:22

原帖由 millertong 於 2006-8-31 15:53 發表

其實廈門金龍用的底盤不一定是蘇州金龍
宇通用的底盤也不一定是宇通的底盤

想知用乜底盤,除左直接睇個底盤外
最好方法係睇架車個型號,再check

底盤方面,由於東風比較多元化所以國內6成客車都用東風底 ...

我咪話好多時都沒有自產車身 , 不是完全沒有產車身 , 請樓上睇清楚我講咩野才作所謂的更正。謝謝

S3BL121 發表於 2006-9-1 18:42

在國內獲准生產底盤的企業
其實都會按國家規定
生產不同檔次的底盤

以我所知
駿威同蘇金等可以生產較低檔次的公交/鄉郊車底盤
所以他們有好大部份的公交車/旅行車都用其他底盤。

AD264 發表於 2006-9-2 00:23

原帖由 S3BL121 於 2006-9-1 18:42 發表
在國內獲准生產底盤的企業
其實都會按國家規定
生產不同檔次的底盤

以我所知
駿威同蘇金等可以生產較低檔次的公交/鄉郊車底盤
所以他們有好大部份的公交車/旅行車都用其他底盤。
低檔次即係咩野 ?

Phoenix 發表於 2006-9-2 23:58

原帖由 ac 於 2006-8-30 18:15 發表

...

那么XML,京华,福田,金陵,长江,安源,亚星,亚星奔驰,沈飞,成客,重客又点?

ac 發表於 2006-9-3 14:24

原帖由 AD264 於 2006-9-2 00:23 發表

低檔次即係咩野 ?

是係就散 , dum 到 bong bong 聲果 d :lol
頁: [1]
查看完整版本: 澳門大金龍客車