kkt 發表於 2006-8-31 02:56

估下:直通車由羅湖<->紅磡需時幾耐?

估中無獎:D

再來多一條問題
由紅磡開出北上o既直通車
又有幾多班會o係沙田站扒過東鐵呢? (以紅磡開出係正點計wo)

答案稍後公佈
:o

M 發表於 2006-8-31 07:05

28-32 分鐘,應該快唔過東鐵幾多。

cx838 發表於 2006-8-31 07:29

我坐好多次 KTT 都未試過由羅湖返紅磡,或者紅磡去羅湖有
超越任何九鐵 EMU,所需時間均需要 40 至 45 分鐘,當然指
實際時間啦。至於國內列車,除了十多年前曾經乘坐外,現
時覺得他們根本不值得收取 190 - 230 元的車費,就算新時速
給我的感覺都很不潔,服務又沒 KTT 那麼好,所以,根本不
作考慮。

bose_hung 發表於 2006-8-31 11:42

原帖由 kkt 於 2006-8-31 02:56 發表

由紅磡開出北上o既直通車
又有幾多班會o係沙田站扒過東鐵呢? (以紅磡開出係正點計wo)

:o

至少有 T826 同 T828 兩班,
小弟返工都不時撞正 T826 以時速 80 - 90 km/h 通過沙田站。

kkt 發表於 2006-8-31 12:06

答案公佈喇

根據時間表
所有直通車(不論係行電o既,或者係行柴油o既)由紅磡<->羅湖
需要o既標準時間係36分鐘
當然亦會視乎東鐵正線o既情況有所增減

T824 (0730開), T826 (0825開), T828 (0925開)
T804 (1715開), T820 (1806開), T822 (1915開)
如果上述直通車係正點開出
由紅磡至沙田所需o既標準時間係12分鐘30秒
所以會有機會o係沙田站會扒東鐵頭o既
如果o係沙田站扒唔到頭
亦有可能係火炭行中路扒頭
當然亦都係視乎東鐵正線o既情況有所增減

P.S. T820次 (1806開)的ktt
如果開唔到正點
上到深圳就要等path繼續北上,咁就起碼delay15分鐘以上
所以T820次係特別趕時間o既

Wright---AVW16 發表於 2006-8-31 20:22

我成日北上比824同820爬頭
頁: [1]
查看完整版本: 估下:直通車由羅湖<->紅磡需時幾耐?