JC2558 發表於 2006-8-31 16:38

如果比1萬比你地砌機既你地點砌?

我既要求就係要3D繪圖…
都唔少得打下機咁…
重有就係夠穩定!

唔該各位高手指點迷津呀!

*重有我想問下其實自己砌機可唔可以砌到2粒CPU嫁?

kychung 發表於 2006-8-31 21:12

原帖由 JC2558 於 2006-8-31 16:38 發表
我既要求就係要3D繪圖…
都唔少得打下機咁…
重有就係夠穩定!

唔該各位高手指點迷津呀!

*重有我想問下其實自己砌機可唔可以砌到2粒CPU嫁?

果一萬蚊係咪剩係for主機?(即係唔包mon同其他周邊)
如果係ge話
差唔多全部用晒最新同最快ge野都得囉
2粒CPU係自己砌到
只要搵到塊雙CPU ge底板就得
(以前見過 而家無留意lu)

JC2558 發表於 2006-8-31 21:15

原帖由 kychung 於 2006-8-31 21:12 發表

果一萬蚊係咪剩係for主機?(即係唔包mon同其他周邊)
如果係ge話
差唔多全部用晒最新同最快ge野都得囉
2粒CPU係自己砌到
只要搵到塊雙CPU ge底板就得
(以前見過 而家無留意lu)

係主機only

tomchen 發表於 2006-8-31 21:33

如果你真係要好似出面 D production house 咁去不斷繪圖,
買張工業用入門級 3D 卡應該佔了 $5k 以上,始終畫 3D 同
玩 3D 係有 D 分別。

ATE24 發表於 2006-8-31 22:18

原帖由 tomchen 於 2006-8-31 21:33 發表
如果你真係要好似出面 D production house 咁去不斷繪圖,
買張工業用入門級 3D 卡應該佔了 $5k 以上,始終畫 3D 同
玩 3D 係有 D 分別。
佢同係第二個 forum 提過 3D 繪圖係用 ZM 起車……

JC2558 發表於 2006-9-1 09:08

原帖由 ATE24 於 2006-8-31 22:18 發表

佢同係第二個 forum 提過 3D 繪圖係用 ZM 起車……

都會玩下工業繪圖個D野。

*唔知各位師兄可唔可以比D Detail information比我呢?

ATE24 發表於 2006-9-1 16:54

原帖由 JC2558 於 2006-9-1 09:08 發表

都會玩下工業繪圖個D野。

*唔知各位師兄可唔可以比D Detail information比我呢?
坦言,ABC 5952. 個 config 其實已經幾 match 你個要求,o個部已經係一部準工作站組合。
如果玩到高級 3D 繪圖o既話,N 記 Quadro 可能仲夾你。
可惜o尋晚死到宜家都未掂…… :Q

kachun28 發表於 2006-9-1 20:14

如果要繪圖既,點解唔直頭用mac 機呢?
新 mac 機除左用 intel core2 due 之外,效能都比 pc 更為出眾。
而且新既 mac 機仲可以用win xp,不妨考慮一下mac 機啦。

ATE24 發表於 2006-9-1 20:56

原帖由 kachun28 於 2006-9-1 20:14 發表
如果要繪圖既,點解唔直頭用mac 機呢?
新 mac 機除左用 intel core2 due 之外,效能都比 pc 更為出眾。
而且新既 mac 機仲可以用win xp,不妨考慮一下mac 機啦。
老實講,最平o個部 iMac 都過萬,加o下 RAM 加o下硬碟已經爆哂煲。

至於 Mac Mini,別說笑了,GMA950 好難應付打(新) game……
頁: [1]
查看完整版本: 如果比1萬比你地砌機既你地點砌?