PB602 發表於 2006-8-31 21:47

西日本鐵道500系新幹線引退

http://headlines.yahoo.co.jp/hl?a=20060831-00000509-yom-soci

由於乘坐舒適度欠佳,JR西日本一代名車新幹線500系將會在2007年N700系
投入服務之後,正式退出東海道區間。

想不到設計這麼先進的商速火車,服役10年就要引退。另一方面,也可以見
到日本鐵路工業的發達,敢於推陳出新。

500 發表於 2006-8-31 22:33

500系唔係東海區間的主要原因,係東海唔like佢先頭車只得一道客用門之餘,車端的前兩排太窄亦使東海十分不滿。

tomtom2015 發表於 2006-8-31 22:55

這日子終於來臨…
那麼500系係咪會同100系和0系的命運樣,只在山陽走Kodama?

500 發表於 2006-8-31 22:56

原帖由 tomtom2015 於 2006-8-31 22:55 發表
這日子終於來臨…
那麼500系係咪會同100系和0系的命運樣,只在山陽走Kodama?

西日本話只會將500系留係山陽路段,不過會否改為8卡就未有定論住。

wong 發表於 2006-8-31 22:59

原帖由 500 於 2006-8-31 22:56 發表

西日本話只會將500系留係山陽路段,不過會否改為8卡就未有定論住。

唔行nozomi,咁有jr pass就搭得~

89B 發表於 2006-9-1 02:27

原帖由 wong 於 2006-8-31 22:59 發表

唔行nozomi,咁有jr pass就搭得~

我估都係新大阪Nozomi唔再借用500系, 西日本負責的Nozomi班次應該不變 (東海唔會管人家派車呱~)

致於多出的500系可能只係替西日本的300系, 最後就把300系斬造六卡來out 0系:L
因為300系-3000改短甚至先頭化改造都比500系易改 (唔先頭化改造仲可以買東海退的300系先頭車:victory:)

500 發表於 2006-9-1 13:24

原帖由 89B 於 2006-9-1 02:27 發表

我估都係新大阪Nozomi唔再借用500系, 西日本負責的Nozomi班次應該不變 (東海唔會管人家派車呱~)

致於多出的500系可能只係替西日本的300系, 最後就把300系斬造六卡來out 0系:L
因為300系-3000改短甚至先頭 ...

0系仲唔死?佢的車體仲可以頂得順宜家與其他列車係隧道相遇的氣壓荷重要求咩?

唔止,N700將會全面取代500系long hual班次。
點解?500系係東海的眼中係出力過高、車廂過窄同車門不足。

甚至連jr西的投入速度亦比東海的狼,都唔知佢d錢由邊度黎……:lol

東海?財雄勢大之下,基本上n700的開發主導權絕大部份都係晒佢果邊。
你認為西日本仲可以有作為咩?

rickywk 發表於 2006-9-2 01:21

批500系捱唔捱到九州新幹線博多段開通,做下打仗車都好 XDD

500 發表於 2006-9-2 02:19

原帖由 rickywk 於 2006-9-2 01:21 發表
批500系捱唔捱到九州新幹線博多段開通,做下打仗車都好 XDD

500系本身冇長命斜專用的對策,入到去有關路段都唔可以保證到佢有乜三長兩短時都仲行得……

再講,宜家黎講500系同n700系的完成度都係差唔多。
不過係客室方面,500系就大敗於宜家的700系家族了。

kychung 發表於 2006-9-2 02:44

原帖由 500 於 2006-9-2 02:19 發表
500系本身冇長命斜專用的對策,入到去有關路段都唔可以保證到佢有乜三長兩短時都仲行得……

再講,宜家黎講500系同n700系的完成度都係差唔多。
不過係客室方面,500系就大敗於宜家的700系家族了。

而家日本新幹線針對空氣動力學而設計出黎ge車頭形狀大致已經分為箭頭影同埋鴨咀形
(呢D稱呼係我自己咁叫 我唔清楚官方講法係乜)
但如果500系因為上幾層ge講法而開始退下最前線
能唔能夠代表鴨咀形ge車頭設計佔緊上風?
頁: [1] 2
查看完整版本: 西日本鐵道500系新幹線引退