S3N92 發表於 2006-9-1 11:28

咁是否代表硬碟已死?

如果要囉返裡面的data仲有無可能

superay 發表於 2006-9-1 12:54

出現上述訊息,有可能是硬碟前部份檔案損壞,引致分區失效,進入不到。
但當中的檔案有可能仍然存在。
試試找一些硬碟檔案還原程式,例如Easy Recovery,有機會救到部份檔案。

S3N92 發表於 2006-9-1 17:47

原帖由 superay 於 2006-9-1 12:54 發表
出現上述訊息,有可能是硬碟前部份檔案損壞,引致分區失效,進入不到。
但當中的檔案有可能仍然存在。
試試找一些硬碟檔案還原程式,例如Easy Recovery,有機會救到部份檔案。

請問Easy Recovery點用架?

另外因為呢個hd有事...所以我入windows之後所有野都要load好耐好耐...我驚連個softward都用唔到

如果我想搵人整...普通整電腦鋪有無得整....咁死硬碟又要幾多錢整?

先行謝過

superay 發表於 2006-9-1 19:25

原帖由 S3N92 於 2006-9-1 05:47 PM 發表

請問Easy Recovery點用架?

另外因為呢個hd有事...所以我入windows之後所有野都要load好耐好耐...我驚連個softward都用唔到

如果我想搵人整...普通整電腦鋪有無得整....咁死硬碟又要幾多錢整?

先 ...

普通電腦鋪應該無
反而可以試試新高登,裡面有一些做資料回復的店鋪。
硬碟有壞多數會換,要整反而貴過買新。

ChickenTong 發表於 2006-9-1 21:04

S3N92 發表於 2006-9-2 00:20

原帖由 ChickenTong 於 2006-9-1 21:04 發表

去高登做資料回復,價錢會斷MB計...
如果可以的話,真係試下用樓上所講既軟件去嘗試修服
如果資料極重要而且軟件不能修服,便真的要拎去救資料..

記住,救野之前唔好再寫野入隻硬碟!就算同一硬碟不同分區都唔得 ...
請問個軟件係o米呢個
應該要點用呢..我唔識又唔想亂黎
另外上面講過...一接通有問題個hd...部腦會load到超慢...係o米都照用個軟件

再多謝大家

KV9033 發表於 2006-9-2 00:48

試下用ghost ,
disk to disk過去第二隻HD,
再用新HD boot

再睇下邊d file真係壞左,
再用easyrecovery,揀返壞的directory來掃..

S3N92 發表於 2006-9-2 00:54

原帖由 KV9033 於 2006-9-2 00:48 發表
試下用ghost ,
disk to disk過去第二隻HD,
再用新HD boot

再睇下邊d file真係壞左,
再用easyrecovery,揀返壞的directory來掃..
ghost是否在bios上執行?

KV9033 發表於 2006-9-2 01:26

原帖由 S3N92 於 2006-9-2 00:54 發表

ghost是否在bios上執行?

ghost用來clone HD,
將一隻HD既野完完本本抄去第二隻.
頁: [1]
查看完整版本: 咁是否代表硬碟已死?