2ac 發表於 2006-9-4 18:39

長安村 - 香港科技大學

請問如果約早上8點於長安出發用什麼方法最好:

1. 42C + 91M
2. 42C + 91
3. 42C+98A/ MTR + 91M/ 298M? (我去九記無左298M既?). 792M/ 小巴
4. 42C + 小巴(不論紅頂或專線)
5. 其他方法

最平/ 最快/ 最避塞車方法若何?
Thanks for answering~

JX9097 發表於 2006-9-4 18:40

298M已經取消咗

chrisappear 發表於 2006-9-4 21:09

如果唔係太趕時間,42C>91M都可以接受o既...
照計已經最平: $7.4/$9.4.
連等車時間,大概預番75-80分鐘.

leeyc0 發表於 2006-9-4 21:50

行去青衣地鐵站搭地鐵去彩虹轉11號小巴,肯定最避塞車。
朝早八點東涌線都好密。
時間應該係一個鐘一兩個字左右。
如果小巴多人仲可以轉番91M巴士。

dennislokawai 發表於 2006-9-5 10:51

原帖由 leeyc0 於 2006-9-4 09:50 PM 發表
行去青衣地鐵站搭地鐵去彩虹轉11號小巴,肯定最避塞車。
朝早八點東涌線都好密。
時間應該係一個鐘一兩個字左右。
如果小巴多人仲可以轉番91M巴士。
搭地鐵的話我諗搭去坑口轉11/11M會好d,
雖然地鐵車程應該差唔多,
但坑口總比彩虹近科大。

kp3011 發表於 2006-9-6 18:36

原帖由 dennislokawai 於 05 Sep 2006 10:51 發表

搭地鐵的話我諗搭去坑口轉11/11M會好d,
雖然地鐵車程應該差唔多,
但坑口總比彩虹近科大。
由 青 衣 去 坑 口 地 鐵 車 程 比 去 彩 虹 耐 成 17 分 鐘 wor :L(from MTR website)

gn3509 發表於 2006-9-6 19:57

原帖由 kp3011 於 2006-9-6 18:36 發表

由 青 衣 去 坑 口 地 鐵 車 程 比 去 彩 虹 耐 成 17 分 鐘 wor :L(from MTR website)
如果以避塞車既立場,去坑口或許會好啲
因為新清水灣道+清水灣道塞車既風險點都高過影業路+清水灣道
不過以時間立場,當然去彩虹轉好啲
睇下樓主對唔對清水灣道投下信任既一票喇......

JX9097 發表於 2006-9-6 21:06

原帖由 gn3509 於 2006-9-6 19:57 發表
如果以避塞車既立場,去坑口或許會好啲
因為新清水灣道+清水灣道塞車既風險點都高過影業路+清水灣道
不過以時間立場,當然去彩虹轉好啲
睇下樓主對唔對清水灣道投下信任既一票喇......

我住咗幾年順利
都從未試過新清(往西貢方向)會塞車

gn3509 發表於 2006-9-8 00:13

原帖由 JX9097 於 2006-9-6 21:06 發表

我住幾年順利
都從未試過新清(往西貢方向)會塞車

不過小巴行舊清(德望一段)去科大丫嘛:L

JX9097 發表於 2006-9-8 00:20

原帖由 gn3509 於 2006-9-8 00:13 發表
不過小巴行舊清(德望一段)去科大丫嘛:L

現時舊清封咗
所有車都要行新清上西貢
頁: [1] 2
查看完整版本: 長安村 - 香港科技大學