UCR683 發表於 2006-9-5 23:16

京濱東北線209系將被汰換

Source: 東日本旅客鐵道官方網站

JR東日本於2006年9月1日發出新聞稿,
於「京濱東北線˙根岸線」營運的209系0番台列車,將會在2007年起,
由專為「中央線快速」而開發的「E233系」逐架取代。

對於這個消息,有網友稱非常嚇人。
因為早前只傳出,JR東日本只會更換3列901系A,B,C編組(A=209-900,B=209-910,C=209-920),
但現在的消息,竟是將所有車齡只有14年的209系0番台全部汰換。

209系的設計理念,是鐵路愛好者通識的「重量半分、價格半分、壽命半分」。
當中的「壽命半分」,不是指列車壽命短,而是指營運某條路線的壽命。

209系0番台營運京濱東北線僅約15年,沒有可能拿去拆毀吧。
最大的機會是,取替「以舊款列車營運」的JR東日本部分近郊通勤路線,
又或者讓渡至JR西日本。

pakchi70 發表於 2006-9-6 01:37

BL69 發表於 2006-9-6 10:07

原帖由 pakchi70 於 2006-9-6 01:37 發表
京濱東北線有無E231行咖其實?
無,
只有209系(78抽0番台+2抽500番台)同埋901系

dl811 發表於 2006-9-14 09:20

據消息人士稱, 批209因為窄車體+過度運用的確會byebye,
209-500因為較新兼且係闊車體可以免死, 會過京葉線

BL69 發表於 2006-9-14 10:29

亦都有個講法係佢地成日壞
(尤其是新津車)
所以佢地係咁先

*新津第一批作品正正係呢批209

ipchow 發表於 2006-9-14 18:14

問一問jr東日本還有多少103系

AL37 發表於 2006-9-14 20:31

原帖由 ipchow 於 2006-9-14 18:14 發表
問一問jr東日本還有多少103系

一架也沒有..
最後的常盤線快速 103系已於今年3.18時刻表改正時退下來

北角---九龍城 發表於 2006-9-14 21:24

e233同呢隻209比
有乜好同唔好??
邊隻行京濱東北會好d??

北角---九龍城 發表於 2006-9-14 21:25

仲有可唔可以貼下e233系的列車圖~~???

833637 發表於 2006-9-15 00:34

原帖由 北角---九龍城 於 2006-9-14 21:24 發表
e233同呢隻209比
有乜好同唔好??
邊隻行京濱東北會好d??

E233解決209系中不少做工的問題, 而主要機器有back-up功能, 可靠度向上
6m4t 動力比例可以配合d-atc提供的更緊密班次, 車廂的資訊系統亦因為
採用了與山手線相同的 Train Channel 而有所提升

至於邊個好D 既問題, 你係指咩層次呢? 係指設計, 功能, 表現定係耐用性?
你既用字咁多歧義我固之然答唔到你 , 何況架車根本未出街, 要答呢個問題真係"存在技術困難"
頁: [1] 2
查看完整版本: 京濱東北線209系將被汰換