kychung 發表於 2006-9-7 20:54

廣深港高鐵選型研究

又係轉載自大陸某大鐵路論壇
http://bbs.hasea.com/viewthread.php?tid=156383&extra=page%3D1

果然俾我講中
E3的確在鐵道部考慮之列

雖然主觀感覺上我的確好想E3會被揀中
不過睇黎響種種迹象下
似乎ICE3勝算就比較大D了

唔知大家想第時響西鐵度見到E3定ICE3多D呢?

kmb3asv3 發表於 2006-9-7 21:07

如果真係E3係就正, 而且我諗E3會比較適合廣深港,
尤其係如果用經西鐵個方案, 用在來線速度行西鐵就掂晒..

東仔都已經開發緊新一代車, E3都變舊貨仔, 係時候用黎出口架喇 :D

UCR683 發表於 2006-9-7 21:32

我覺得改良版ICE3較為可取。
ICE3 有「德國版新幹線500系」之稱,雖然日本的E3也在候選之列,
但別忘了中日兩國的政治關係變幻無常,內地可以用各種原因,拒絕E3進口。
相反,中德兩國關係良好,引進ICE3或相關列車製作技術應該不難。

raylex 發表於 2006-9-7 23:20

以前hasea有人講過香港鐵路既"通過界限"唔容許新幹線車行。

pakchi70 發表於 2006-9-7 23:35

kychung 發表於 2006-9-7 23:37

原帖由 raylex 於 2006-9-7 23:20 發表
以前hasea有人講過香港鐵路既"通過界限"唔容許新幹線車行。
西鐵ge通過限界係容許E3行ge
E3響闊度同長度都細過1900系
不過新幹線亦都只係得E3係唔會超限
所以已經生產中ge E2並不在考慮之列
但係番禺至龍華一段會用ge機會都唔細
如果係就好囉
唔駛山長水遠先至有得睇同坐新幹線車

BL69 發表於 2006-9-7 23:48

原帖由 kychung 於 2006-9-7 23:37 發表

西鐵ge通過限界係容許E3行ge
E3響闊度同長度都細過1900系
不過新幹線亦都只係得E3係唔會超限
所以已經生產中ge E2並不在考慮之列
但係番禺至龍華一段會用ge機會都唔細
如果係就好囉
唔駛山長水遠先至有得睇同坐新幹線車
重生產緊既就係:P
以前既400系同將來既360Z量產化車種都係果個size

solomon 發表於 2006-9-8 00:34

好像已有日本車運抵大陸了, 如果真是行走直通車, 真正
兩岸三地有外貌相似的日本高速車輛行走了, 至於有關相
片, 印象中在某內地鐵路網站看過, 主色為白色!

kychung 發表於 2006-9-8 00:36

原帖由 BL69 於 2006-9-7 23:48 發表

重生產緊既就係:P
以前既400系同將來既360Z量產化車種都係果個size

不過之前都有人分析過
大陸並不太可能會同JR西日本傾得成生意
除非好似台灣咁整套系統引進(雖然最後....哈哈....)

但以一D好初步ge數據黎睇
ICE3響極速同埋加速度方面都係比E3優勝
而兩款列車都係已經考慮到落慢線度行ge需要
所以實在睇唔到E3有好多ge優勢
當然我對於兩款列車ge機電效率/結構強度/耐用程度/兼容性方面ge細節唔係咁清楚

BL69 發表於 2006-9-8 09:14

原帖由 solomon 於 2006-9-8 00:34 發表
好像已有日本車運抵大陸了, 如果真是行走直通車, 真正
兩岸三地有外貌相似的日本高速車輛行走了, 至於有關相
片, 印象中在某內地鐵路網站看過, 主色為白色!
果抽係E2,主要東北地區
(邊條線就...唔記得左:L )
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 廣深港高鐵選型研究