fuwing 發表於 2006-9-8 15:16

沙田第一城 往 伊利沙伯體育館

係咪應該搭火車+隧巴呢??
如果坐隧巴坐邊條會最近同點行過去呢???

另外想問如果伊館行去坐101/111/115去九龍要點行??

thx~~~~~~~~~~~~~

dennislokawai 發表於 2006-9-8 15:47

隧巴最好搭109或113,
過海後第一個站就到,
唔多人搭之餘仲晌正伊館後門落車,
過番對面馬路就到。

唔想等亦可以搭101或111,
都係過海後第一個站,
但行起上來比較複雜。

dcyw 發表於 2006-9-8 16:43

非跑馬地賽馬日可乘112及116於摩理臣山道下車,下車後
一直向後行便可見到新伊館。

KE7782 發表於 2006-9-9 00:00

可以的話乘680都得,在禮頓中心下車後向前行過馬路至摩利臣山道後左轉行至崇德街(摩理臣山遊樂場),再行入去便是愛群道,左轉後便可。

fuwing 發表於 2006-9-9 00:57

原帖由 KE7782 於 2006-9-9 00:00 發表
可以的話乘680都得,在禮頓中心下車後向前行過馬路至摩利臣山道後左轉行至崇德街(摩理臣山遊樂場),再行入去便是愛群道,左轉後便可。
咁若果平日中午要一個鐘去到~~
邊個方法會快d 呢??

同埋o個度d 馬路好似好複雜~~
好似好難過馬路咁~~

KE7782 發表於 2006-9-9 01:37

原帖由 fuwing 於 2006-9-9 00:57 發表

咁若果平日中午要一個鐘去到~~
邊個方法會快d 呢??

同埋o個度d 馬路好似好複雜~~
好似好難過馬路咁~~

一個鐘內連行路係可以的。(樓主是說一時到嗎?)
沙田第一城往北角約20分鐘,北角入禮頓道禮頓中心約30分鐘。行過去約10分(因680在摩利臣山道沒有站)

不知道樓主住的位置是否近第一城站,車程由第一城往紅磡約25分,轉車也是約35分。

fuwing 發表於 2006-9-9 11:54

原帖由 KE7782 於 2006-9-9 01:37 發表

一個鐘內連行路係可以的。(樓主是說一時到嗎?)
沙田第一城往北角約20分鐘,北角入禮頓道禮頓中心約30分鐘。行過去約10分(因680在摩利臣山道沒有站)

不知道樓主住的位置是否近第一城站,車程由第一城 ...
13:45 要到~~
所在位置近第一城站~~

亦有人建議我坐88R 出灣仔~~ (之後點做就唔知喇)
因為88R 可以半個鐘出到灣仔~~
頁: [1]
查看完整版本: 沙田第一城 往 伊利沙伯體育館