poly43092 發表於 2006-9-18 22:09

此情或許快將不再

東鐵落馬洲支線快將通車,通車後列車由尖東開出,分別會以羅湖或落馬洲為終站,現時上水、大埔墟、火炭之特別班次大有可能取消,由落馬洲車取代,以下情景日後或許不再復見!:'(

上水車

車廂內PIDS顯示「本班車往上水」

大埔墟車

車廂內PIDS顯示「本班車往大埔墟」

連續兩班上水車

尾班羅湖車之後,乃上水車之天下

月台上的PIDS同時顯示分別往上水及大埔墟之班次

月台上的PIDS同時顯示分別往上水及羅湖之班次

尖東站之列車離站顯示屏同時有顯示上水、大埔墟及羅湖之班次

唔知有冇網友已經開始影定d上水、大埔墟及火炭車呢?:Q

GD1570 發表於 2006-9-18 22:34

我諗唔會的..
因為這些短途路線仍然有一大批支持客既...

TP人 發表於 2006-9-18 22:46

原帖由 GD1570 於 18/9/2006 22:34 發表
我諗唔會的..
因為這些短途路線仍然有一大批支持客既...

認同
我都覺得短途車會保留
如果唔係中途站會好難上車
馬鐵客到大圍之後就難上加難
相信九鐵唔會咁做

同樓主相反,
我會準備影定東鐵往尖東的相,甚至 K16
不過一直「的」唔起心肝:Q

kkt 發表於 2006-9-18 22:56

朝早由尖東開去火炭及大埔墟o既車
我估點都要留番少量o既

落馬洲通車後
都依然會有上水車架
只不過係夜晚當羅湖同落馬洲閂左關o既時候
北行o既列車都依然會係依上水為終結站架:)

P.S.
落馬洲據悉起起碼要2007年初先可以通行
不是香港方面有問題
而家大陸話未OK

pcckw 發表於 2006-9-18 23:18

原帖由 TP人 於 2006-9-18 22:46 發表

認同
我都覺得短途車會保留
如果唔係中途站會好難上車
馬鐵客到大圍之後就難上加難
相信九鐵唔會咁做

同樓主相反,
我會準備影定東鐵往尖東的相,甚至 K16
不過一直「的」唔起心肝:Q

原帖由 kkt 於 2006-9-18 22:56 發表
我估點都要留番少量o既

落馬洲通車後
都依然會有上水車架
北行o既列車都依然會係依上水為終點站架:)

只到大埔墟的列車還有一個作用,就是回廠。
早上繁忙時間過後客量不多,列車至大埔墟後回廠較為合適。

至於列車只到上水,正如上文所說要在尾車前約一小時,羅湖及落馬州的通關時間
同時已過才會看見。

tse0856 發表於 2006-9-19 12:38

原帖由 kkt 於 2006-9-18 22:56 發表
我估點都要留番少量o既

落馬洲通車後
都依然會有上水車架
北行o既列車都依然會係依上水為終結站架:)

P.S.
落馬洲據悉起起碼 ...
落馬洲會關架咩 ?

fai 發表於 2006-9-19 14:25

當然會!基本上跟現有羅湖關一樣,晚上鐵路收車後會停止運作,
亦有可能好似羅湖咁比列車收車時間稍早便會收關。

落馬洲鐵路管制站跟現時24小時運作既汽車管制站係分開既。

原帖由 tse0856 於 2006-9-19 12:38 發表

落馬洲會關架咩 ?

virus 發表於 2006-9-19 21:52

SSBT 發表於 2006-9-19 23:16

上水車就成日見,
大埔墟車都少見,
我真係未見過火炭車…

落馬州開後都仲會有上水車既,
放心

ES464470X 發表於 2006-9-20 23:45

原帖由 pcckw 於 2006-9-18 23:18 發表
只到大埔墟的列車還有一個作用,就是回廠。
早上繁忙時間過後客量不多,列車至大埔墟後回廠較為合適。

至於列車只到上水,正如上文所說要在尾車前約一小時,羅湖及落馬州的通關時間
同時已過才會看見。

其實現時早上繁忙時間/非繁忙時間,北行都有不少上水特車到上水清客後回廠/再南行載客,
而且早上繁忙時間,上水站南行方向都有不少人等候吉車,
所以早上繁忙時間南行的上水特車應該只會cut好少~
我相信落馬洲線通車後,依然會見到北行有特車往上水~
頁: [1] 2
查看完整版本: 此情或許快將不再