saturnrthk 發表於 2006-9-19 23:41

[急問] 由旺角(近家樂)去科技大學的方法

由旺角(近家樂)去科技大學的方法 (最好係去到近邵氏那邊的閘口)
有咩方法係可以係經濟同快之間的平衡下去到科大呢?

1) 旺角->地下鐵->彩虹->小巴->科大?
2) 旺角->地下鐵->牛頭角->小巴->科大?
3) 旺角 ->西貢小巴-> 落西貢的髮夾灣前落車->巴士 / 小巴->科大?
4) 其他...

先謝...

ps: 科技大學近邵氏那邊的閘口是南閘嗎?

timmylee 發表於 2006-9-20 00:13

樓主post錯版了,應該要去A19問~
不過答一答你啦,如果比我揀我就會揀1,價錢平D,班次密D~
西貢小巴係好快咁去到鄭植之,但計埋行返去科大既時間就蝕番唔少了~

最快應該係搭西貢小巴>壁屋/井欄樹>坑口小巴,但價錢最貴~

PS: 近邵氏果邊係南閘~

kaka1985 發表於 2006-9-20 10:32

樓主可以o係先達坐10, 旺角道坐27號巴士
然後o係牛池灣聖若瑟安老院巴士站落車轉91M
$4.3+$1.4=$5.7 (轉乘第二程減$3.5,原價$4.9)

2304 發表於 2006-9-20 12:49

原帖由 kaka1985 於 2006-9-20 10:32 發表
$4.3+$1.4=$5.7 (轉乘第二程減$3.5,原價$4.9)

10 係收 $4 :P

HY671 發表於 2006-9-20 13:54

- 方法2慢過方法1
- 如果用方法3應該落車後唔洗轉車,行入去都係10分鐘
內的路程。

以經濟得黎又唔太浪費時間的話,我會揀有轉乘優惠的巴
士轉巴士。

gn3509 發表於 2006-9-20 22:54

原帖由 kaka1985 於 2006-9-20 10:32 發表

旺角就梗係搭27,搭10有排都未到彩虹

另外,如果樓主選擇方法三,就當然應該彩虹搭11號小巴,一黎平($7 VS $5.5),
二黎11號入埋科大,行都唔駛行

仲有一個另類少少既方法,行出彌敦道搭95,到彩雲轉91M,
呢個方法唔駛行咁遠之餘亦唔算太慢同太貴($6.5+$1.4=$7.9),95大約5個字就由彌敦道到彩雲
不過有個隱憂,95班次較疏

lpc 發表於 2006-9-20 23:12

我選擇27轉91M
因為10實在太兜
另外91M係聖若瑟安老院無站
要轉係彩雲村白虹樓站轉就最方便

JX9097 發表於 2006-9-21 00:21

我覺得搭西貢小巴都OK
正如樓主所言,喺髮夾彎前落車
行入去都係大約十至十五分鐘路程左右
肯定係最快嘅方法(的士除外)

saturnrthk 發表於 2006-9-21 00:26

原帖由 lpc 於 2006-9-20 23:12 發表

我選擇27轉91M
因為10實在太兜
另外91M係聖若瑟安老院無站
要轉係彩雲村白虹樓站轉就最方便

其實27轉91m會唔會好慢呢...? (雖然係好平)

其實我係返ust返工架, 因為科大擴建工程, 我要去落site睇野...haha..., anyway, 多謝各界幫忙!

ps:
1) 我今日又想起一個去ust的方法: 就係旺角 -> 觀塘紅小 -> 牛頭角 -> ust綠小 -> ust..., 呢個方法會唔會係快同經濟之間取得平衡呢?

2) 我今日因為8:15am先出門口, 所以搭了西貢紅小在監獄前的巴士站轉坑口綠小 8:45前到ust再行上去擴建地盤的site office

KE7782 發表於 2006-9-21 13:55

原帖由 saturnrthk 於 2006-9-21 00:26 發表

其實27轉91m會唔會好慢呢...? (雖然係好平)

其實我係返ust返工架, 因為科大擴建工程, 我要去落site睇野...haha..., anyway, 多謝各界幫忙!

ps:
1) 我今日又想起一個去ust的方法: 就係旺角 -> 觀塘紅小 -> 牛頭角 -> ust綠小 -> ust..., 呢個方法會唔會係快同經濟之間取得平衡呢?

2) 我今日因為8:15am先出門口, 所以搭了西貢紅小在監獄前的巴士站轉坑口綠小 8:45前到ust再行上去擴建地盤的site office

都不會慢,約40分鐘都可到達了。

1) 但觀塘紅小都要行到先達先有得搭,相比27轉91M,彼此差不多。如果近家樂的,也可行去南九龍裁判署乘98D/26轉91M都得。
頁: [1] 2
查看完整版本: [急問] 由旺角(近家樂)去科技大學的方法