cowcow926 發表於 2006-9-20 02:00

問, 黃大先 / 樂富 / 九龍城 去 佐敦

有人知道係邊度答嗎 ?
調轉番就見到, 去就唔知係邊

謝謝

cong 發表於 2006-9-20 08:52

fai 發表於 2006-9-25 10:00

此線在佐敦要等到客滿才開(隨時三四個字甚至半個鐘),而且係
循環線(夜更),黃大仙o個邊冇總站,即係一樣要等咁耐。(當然
可能有公海車中途加入唔奇)

其實此路線係好多老司機o係度慢慢磨既養老線,唔好期望佢會
有觀荃線那些速度感。

原帖由 cong 於 2006-9-20 08:52 發表
上車地點
黃大仙: 正德街
樂富: 富美街,鳳舞街
九龍城: 衙前圍道

OT 黃大仙/樂富/九龍城大把車去到紅小沿途地方,唔駛特登等啦,又貴又疏車,又唔見得快

307 發表於 2006-9-26 15:10

Why not try 3C, 9 o 203E at Wong Tai Sin when you are going to Jordan?
For Lok Fu, 3C and 7 are obviously good choices.
For Kowloon City, try 1, 1A, 9, 11, 203E

There is not really a reason for you to wait for the minibus given their low frequencies.

4056 發表於 2006-9-27 00:11

其實呢條線又兜路 又碌車點解仲會吸引倒班小數乘客搭佢呢??
我搭過三四次左右,真係怕怕...我由佐敦搭返新浦崗,坐底三十五分鐘以上(計埋等開車時間),最長一次試過五十分鐘,搭九巴11一定已經返到屋企兼開梗飯。

不過亦因等開車等得耐,有次連環搞笑場面...一個男人等等下突然因趕時間關係,問司機可唔可以落車,話畀返錢,跟住司機即刻拎定散銀找續,結果果個男人白白冇左$6...過多兩分鐘,有個阿嬸話人有三急,叫個司機等埋佢先開車...跟住等到佢急完返來都仲等緊客

最唔明係點解佢貴過巴士咁多(日間$6 夜間$6.5) 都仲有人捧佢場...

如果唔係時間多到用唔晒,就真係千奇千奇唔好搭呢條線...

fai 發表於 2006-9-27 09:28

如果係佐敦去土瓜灣下路,撞岩佢就快開車(數車上乘客),而九巴2E班
次又麻麻地,咁都有幾多人坐佢去土瓜灣。我都坐過唔少次呢條線由佐
敦番土瓜灣,不過從未坐過佢由佐敦去土瓜灣以北既地方,亦不會考慮。

至於回程情況我唔清楚(回程佢行上路,唔近我屋企,從未坐過),不過
可能會執到D馬頭圍道客。

原帖由 4056 於 2006-9-27 00:11 發表
其實呢條線又兜路 又碌車點解仲會吸引倒班小數乘客搭佢呢??
我搭過三四次左右,真係怕怕...我由佐敦搭返新浦崗,坐底三十五分鐘以上(計埋等開車時間),最長一次試過五十分鐘,搭九巴11一定已經返到屋企兼開梗飯 ...

cong 發表於 2006-9-27 11:27

fai 發表於 2006-9-27 15:32

26唔到偉恆昌,2E入夜後班次較疏。

原帖由 cong 於 2006-9-27 11:27 發表

佐敦去土瓜灣點解唔去2E/搭綠小26?佢地聯合班次都唔算差...

cowcow926 發表於 2006-9-30 16:44

想從, 地鐵站, 特快翻土瓜灣,

講到咁, 即係唔使理佢啦

fai 發表於 2006-10-6 09:51

我通常會企o係吳松街口海天堂對出既擲角位,同時望住小巴站既
小巴同2E巴士站,如果有2E黎當然行過去上2E,如果見到排頭部小
巴已經上左15個人就會行過去上小巴。;P ;P :victory:

原帖由 cowcow926 於 2006-9-30 16:44 發表
想從, 地鐵站, 特快翻土瓜灣,

講到咁, 即係唔使理佢啦
頁: [1]
查看完整版本: 問, 黃大先 / 樂富 / 九龍城 去 佐敦