superay 發表於 2006-9-20 10:48

官塘<-->荃灣廣場(最少步行方法)

請問由官塘裕民坊一帶來前往荃灣廣場,有什麼方法能最少步行,亦能轉得比較少車?

(由於家母對荃灣不熟,加上離開荃灣時間為晚上,故此荃灣那邊越易找到、越行得少路越好。)

謝謝!

dydx 發表於 2006-9-20 11:40

唔嫌耐就搭40啦,一程車直達
而且在總站落車,唔怕搭過龍

落車後過對面馬路(荃灣運輸大樓),經平台去祈
德尊新村,再經行人天橋過對面馬路就係荃灣廣

chrisappear 發表於 2006-9-20 11:53

原帖由 dydx 於 2006-9-20 11:40 發表
唔嫌耐就搭40啦,一程車直達
而且在總站落車,唔怕搭過龍

落車後過對面馬路(荃灣運輸大樓),經平台去祈
德尊新村,再經行人天橋過對面馬路就係荃灣廣

如心廣場下車後,往車尾方向行,過對面馬路(灣景廣場),荃灣廣場已在前方.
不熟路的話,這樣可能更方便.

由觀塘往荃灣,亦可在通明街搭紅小,於香車街街市下車,沿大涌道步行前往.

Gary_B 發表於 2006-9-20 17:52

首選 40 ,早掛搭過,放工時段德福上車往如心總站,站站停唔塞車,一粒鐘到步。

superay 發表於 2006-9-20 22:14

原帖由 chrisappear 於 2006-9-20 11:53 AM 發表

由觀塘往荃灣,亦可在通明街搭紅小,於香車街街市下車,沿大涌道步行前往.

請問要行多久?

chrisappear 發表於 2006-9-20 23:02

原帖由 superay 於 2006-9-20 22:14 發表
請問要行多久?
步行約5分鐘.
行至王少清中學,左轉大壩街,學校前面已是荃灣廣場.

AVD1 發表於 2006-9-21 18:33

其實可以坐 42C (大窩口落) 轉 31 , 36 , 40 ~~~
因佢行 青山公路 同 龍龍道) 點都快過 40 ~

chrisappear 發表於 2006-9-21 20:05

原帖由 AVD1 於 2006-9-21 18:33 發表
其實可以坐 42C (大窩口落) 轉 31 , 36 , 40 ~~~
因佢行 青山公路 同 龍龍道) 點都快過 40 ~
正因為既要轉車,又慢過紅小,所以咪無人提囉...
搭42C蝕在轉車時間,不比40快好多.
PS:應為"龍翔道".

238X 發表於 2006-9-21 23:12

原帖由 AVD1 於 2006-9-21 18:33 發表

唔好誤導人喎, 36 要行上山搭,好遠架!

dcyw 發表於 2006-9-22 09:28

原帖由 238X 於 2006-9-21 23:12 發表

唔好誤導人喎, 36 要行上山搭,好遠架!

可於德士古道(聖公會荊冕堂外)同站轉車,該站同時可選擇
轉乘車費較高的930。
頁: [1] 2
查看完整版本: 官塘<-->荃灣廣場(最少步行方法)