Mel 發表於 2006-9-20 23:52

陽光巴士停辦NR82消息

已證實:

陽光巴士稱由於經營成本及油價大幅上升,
所以將於2006年10月1 日起停辦NR82,
而顯徑業主立案法團已邀請曾經報價的巴士公司接辦

來源: 張貼於各座大堂的會議紀錄

S3BL121 發表於 2006-9-21 00:03

早於9/9都已經在站頭張貼通告
o係嘉徑苑個站
諷刺係張通告係貼o左前GDH個站牌上
而唔係貼o左陽光站牌上
(可能貼o個位人兄見GDH個站牌比陽光的新)

leslie 發表於 2006-9-21 14:53

陽光唔do俾第二間攪,或者對顯徑居民是好事呢...由初時的"歐洲車"穗景B7R,馬拉雞到今天的Isuzu(仲可能不是陽光色的二手車)...服務大倒退

經營成本及油價大幅上升<-那麼加價便好了,借口.

正確來說是經營不善,加上鐵路及小巴競爭,引致無利可圖

Mel 發表於 2006-9-21 16:54

原帖由 leslie 於 2006-9-21 14:53 發表
陽光唔do俾第二間攪,或者對顯徑居民是好事呢...由初時的"歐洲車"穗景B7R,馬拉雞到今天的Isuzu(仲可能不是陽光色的二手車)...服務大倒退

經營成本及油價大幅上升<-那麼加價便好了,借口.

正確來 ...
其實好多顯徑居民都唔知有呢條線存在, 同埋又唔停尖東...:L

e?有用過馬拉雞咩?

leslie 發表於 2006-9-21 17:24

原帖由 Mel 於 2006-9-21 16:54 發表

其實好多顯徑居民都唔知有呢條線存在, 同埋又唔停尖東...:L

e?有用過馬拉雞咩?

馬拉雞:JB301有行過

另本來LH3329 SC B7R都是編配行82R,不過行過幾多次(定行都無行過!?)就俾調左去其他屋苑線定迪士尼...

入過LF同LG 牌JL Isuzu,不過無耐又去左樂富線

呢家82R 剩下的歐洲車,只有Delta車身Benz(哈,個牌子是,條陣好似是巴西出品)

想當年,有豐最初是好積極經營的,只是中期GD入主亂過一排,之後如前文提及連西雞都有得你坐

Mel 發表於 2006-9-21 17:53

以前有豐用咩車行82R? 陽光後期派車真係越黎越衰二手hino, 二手isuzu乜都有,

之前有段時間夠膽死派Rosa行:L

題外話: 陽光係咪得一部馬拉雞?其實陽光車隊係咪有好多少數民族? 又冇乜豪華d o既coach

orange 發表於 2006-9-21 18:10

原帖由 Mel 於 2006-9-21 17:53 發表
以前有豐用咩車行82R? 陽光後期派車真係越黎越衰二手hino, 二手isuzu乜都有,

之前有段時間夠膽死派Rosa行:L

題外話: 陽光係咪得一部馬拉雞?其實陽光車隊係咪有好多少數民族? 又冇乜豪華d o既coach
2件馬拉雞--JB301,JB3920

陽光買車向來都係雜,幾架幾架咁買,
唔似老冠肯買親都十幾廿架去訂

S3BL121 發表於 2006-9-21 20:01

原帖由 Mel 於 2006-9-21 16:54 發表

e?有用過馬拉雞咩?

2年幾前係用過JB301做"掛牌"
o個陣日日都搭佢行9:00am的班次
另外JB3920就多數行星期六的9:00am班次

另外JB301呢兩日都有行NR82
不過個司機唔曉楂馬拉雞
結果慢到遲大到。
(陽光培訓司機真係不知所謂)

epsilon 發表於 2006-9-21 23:49

馬鞍山富安花園呢面,
陽光巴士以同樣理由決定由同日起停辦NR814線,
立案法團正找尋公司接辦.

S3BL121 發表於 2006-9-22 00:22

原帖由 leslie 於 2006-9-21 17:24 發表

馬拉雞:JB301有行過

另本來LH3329 SC B7R都是編配行82R,不過行過幾多次(定行都無行過!?)就俾調左去其他屋苑線定迪士尼...

入過LF同LG 牌JL Isuzu,不過無耐又去左樂富線

呢家82R 剩下的歐洲車,只有De ...

Delta車身的Benz可能係頭幾天行過
我搭過3年都未見過
NR82行過最靚的車應該有JB3920, JB301, KA4187, KA3722同LG2945。
頁: [1] 2
查看完整版本: 陽光巴士停辦NR82消息