bigfish_hk2 發表於 2006-9-21 23:49

急問: 海濱花園往附近地鐵站一問

請問由荃灣海濱花園步行往附近地鐵站
應該行去荃灣站抑或大窩口站比較近呢?
另外,若果計埋先去地鐵特惠站o既時間,應該去荃灣站抑或大窩口站較快呢?

大窩口站地鐵特惠站容唔容易搵到?
點樣分一村及二村o既商場呀?
地鐵特惠站係唔係位於有惠康o個邊o既商場呢?

多謝各位解答問題

chrisappear 發表於 2006-9-22 01:16

原本行去兩個地鐵站,需時相若;但計埋用特惠站,我覺得荃灣站較方便.
往荃灣地鐵站,途經特惠站,建議路徑為:永順街>馬頭壩道>楊屋道>眾安街.
行至眾安街/沙咀道交界,入英皇娛樂廣場,特惠站就在地下,近扶手電梯.
之後過對面行人路,入荃灣城市中心一期,按指示經天橋行去荃灣地鐵站,全程要預20-25分鐘.

未用過大窩口地鐵特惠站,但按地圖所示,似乎在大窩口街市隔壁的平台商場.
步行距離較遠,加上要入邨,故有保留.

TP人 發表於 2006-9-22 02:12

區外人搭咀一問:
海濱花園有無行人路直接駁上青衣北橋?
因為就咁睇地圖的話,
地理位置上,
海濱花園距離青衣站最近

青衣長發商場地下有地鐵特惠站,
由該地鐵特惠站行去青衣站都只需五至十分鐘(睇你行得快唔快)
所以如果海濱花園有行人路直接駁上青衣北橋,
而又唔介意無瓦遮頭,
可以考慮一下青衣站

chrisappear 發表於 2006-9-22 08:29

原帖由 TP人 於 2006-9-22 02:12 發表
區外人搭咀一問:
海濱花園有無行人路直接駁上青衣北橋?
因為就咁睇地圖的話,
地理位置上,
海濱花園距離青衣站最近

青衣長發商場地下有地鐵特惠站,
由該地鐵特惠站行去青衣站都只需五至十分鐘(睇你行得快唔 ...
應去海葵閣樓下停車場入口隔離,有小路連接上北橋的石級.
識行的話,可從海濱廣場過天橋通往停車場,但方法繁複,在此略去.

個人覺得,北橋不算難行,問題在於需時.
北橋佔去13-15分鐘,加上去長發特惠站,再折返地鐵站,總計須預30分鐘.
PS:海濱去青衣機鐵站,一般會搭310M.

dcyw 發表於 2006-9-22 09:26

原帖由 bigfish_hk2 於 2006-9-21 23:49 發表
請問由荃灣海濱花園步行往附近地鐵站
應該行去荃灣站抑或大窩口站比較近呢?
另外,若果計埋先去地鐵特惠站o既時間,應該去荃灣站抑或大窩口站較快呢?

大窩口站地鐵特惠站容唔容易搵到?
點樣分一村及二村o既商 ...

原帖由 chrisappear 於 2006-9-22 01:16 發表
原本行去兩個地鐵站,需時相若;但計埋用特惠站,我覺得荃灣站較方便.
往荃灣地鐵站,途經特惠站,建議路徑為:永順街>馬頭壩道>楊屋道>眾安街.
行至眾安街/沙咀道交界,入英皇娛樂廣場,特惠站就在地下,近扶手 ...

正確來說,大窩口並沒有分為一及二,但有兩個商場,分別為大窩口
(第一)商場及大窩口(第二)商場。

大窩口(第一)商場即位於大窩口道與大廈街交界,地下為街市的那個。
大窩口(第二)商場即位於石頭街的那個。

按位置圖推算,地鐵特惠站設於大窩口(第二)商場,近百佳超級市場門外。

238X 發表於 2006-9-22 09:53

原帖由 chrisappear 於 2006-9-22 08:29 發表

應去海葵閣樓下停車場入口隔離,有小路連接上北橋的石級.
識行的話,可從海濱廣場過天橋通往停車場,但方法繁複,在此略去.

個人覺得,北橋不算難行,問題在於需時.
北橋佔去13-15分鐘,加上去長發特惠站,再折返地 ...

但落左北橋去青衣站果段有難度...
去長發就 OK 既。兩種行法我都行過。

238X 發表於 2006-9-22 09:55

無辦法,你去要特惠站...
如果唔用特惠站,我傾向大窩口。
荃灣站勝在沿途人多又無乜工廠,
但其實係慢大窩口少少。

如果係搭巴士就更加唔駛講,
只要唔係食飯時間 38A 必勝。

chrisappear 發表於 2006-9-22 10:57

原帖由 238X 於 2006-9-22 09:53 發表
但落左北橋去青衣站果段有難度...
去長發就 OK 既。兩種行法我都行過。
其實唔係難,係煩.:D
煩在行北橋時,經過地鐵站而無法直接落去.
要先入長安邨內,再折返地鐵站.

Wright---AVW16 發表於 2006-9-22 16:53

原帖由 TP人 於 2006-9-22 02:12 發表

海濱花園距離青衣站最近

請搭 310M

TP人 發表於 2006-9-23 01:47

原帖由 Wright---AVW16 於 22/9/2006 16:53 發表

請搭 310M

係可以,
但是 310M 會令樓主未能達至慳錢的目標,
希望我無理解錯樓主的意思

頁: [1]
查看完整版本: 急問: 海濱花園往附近地鐵站一問