Bondi_Junction 發表於 2006-9-23 08:46

山頂纜車下月加價兩成

山頂纜車宣布加價,平均加幅約兩成,下月一日開始生效。

成人單程票 $20 --> $22 (+10%)
成人來回票 $30 --> $33 (+10%)

小童單程票 $6 --> $8 (+25%)
小童來回票 $9 --> $15 (+66.7%)

長者單程票 $7 --> $8
長者來回票 $14 --> $15

月票 $400 --> $460 (+15%)

S3N171 發表於 2006-9-23 09:44

0甘如果0係中途站上車呢?維持$18?

Wright---AVW16 發表於 2006-9-23 17:05

山頂纜車太貴了,吸引唔到我搭

kychung 發表於 2006-9-23 17:38

原帖由 Wright---AVW16 於 2006-9-23 17:05 發表
山頂纜車太貴了,吸引唔到我搭

其實山頂纜車說穿了都只係一個俾外來遊客玩ge機動遊戲矣

JX9097 發表於 2006-9-23 19:48

wa...我寧願搭新記15好過lu...

4815 發表於 2006-9-23 22:57

原帖由 JX9097 於 2006-9-23 19:48 發表
wa...我寧願搭新記15好過lu...
另外可於中環乘搭1號小巴,收費只需$8
我寧願搭小巴好過...............

dydx 發表於 2006-9-23 23:23

不過時間始終係山頂纜車一大優勢
一齊開車計,纜車落到花園道,綠小仲響
僑福道兜圈......

同埋如果要影風景相,都係搭纜車好......

3ASV196 發表於 2006-9-23 23:25

其實...纜車新收費, 對於遊客, 都唔算貴,
那一個旅程, 亦係巴士/小巴唔會代替到.....

當然.....本地一般市民, 又唔係無坐過的話,
就會係覺得貴了...

KU_8278 發表於 2006-9-24 02:35

原帖由 4815 於 2006-9-23 22:57 發表

另外可於中環乘搭1號小巴,收費只需$8
我寧願搭小巴好過...............
梗係搭1號啦,快返幾個字,搭15又貴又陡時間...

volvo_chan 發表於 2006-9-24 14:44

原帖由 KU_8278 於 2006-9-24 02:35 發表

梗係搭1號啦,快返幾個字,搭15又貴又陡時間...
我去中環都鐘意坐1號, 行馬己仙峽道上落山夠快.
有陣時在山頂總站都會見到等1號綠小ge人龍仲多過等15號ge幾倍
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 山頂纜車下月加價兩成