DC3938 發表於 2006-9-23 21:44

會考0分,想繼續進修???

想讀SPACE果D課程?
唔知邊間肯收呢?
佢地收生要求係點呢?

68A 發表於 2006-9-23 23:19

jorg 發表於 2006-9-23 23:53

原帖由 68A 於 2006-9-23 23:19 發表
0分 ... 讀毅進啦

讀展翅都得......

chrisappear 發表於 2006-9-24 13:11

或者IVE中專證書課程,只須中三學歷.

Andy_Chan 發表於 2006-9-24 18:12

或者 ive 基礎文憑
( 0 分都收, 不過收的機會少一點, 即使收都是一些冷門課程 )

gn3509 發表於 2006-9-24 21:11

0分最好讀1年毅進拎個五科合格既資歷,然後再讀副學士/高級文憑,
再駁學士學位(當然係top-up果隻)
不過唔知樓主夠21歲未?夠21歲的話可以用年長生既資格去報副學士/高級文憑
不過第時如果要做啲會考五科合格既工(例如政府工,銀行工之類),可能會有問題

FBI2 發表於 2006-9-26 09:20

原帖由 gn3509 於 2006-9-24 21:11 發表
0分最好讀1年毅進拎個五科合格既資歷,然後再讀副學士/高級文憑,
再駁學士學位(當然係top-up果隻)
不過唔知樓主夠21歲未?夠21歲的話可以用年長生既資格去報副學士/高級文憑
不過第時如果要做啲會考五科合 ...

香港現時的教育制度係汰弱留強,係咁俾錢去讀展翅,倒不如半工讀.
一路做野學經驗,一路讀書,捱到幾多學歷得幾多.好過俾十幾廿萬去
運桔.

香港就係咁唔公平,有時要'面對現實'....

cong 發表於 2006-9-26 14:07

hksf 發表於 2006-9-26 15:14

原帖由 FBI2 於 2006-9-26 09:20 發表

香港現時的教育制度係汰弱留強,係咁俾錢去讀展翅,倒不如半工讀.
一路做野學經驗,一路讀書,捱到幾多學歷得幾多.好過俾十幾廿萬去
運桔.

香港就係咁唔公平,有時要'面對現實'....

你估讀part time 平咩?

莫講話degree

而家中學同IVE o既夜校
都冇政府o既資助

hksf 發表於 2006-9-26 15:17

原帖由 Andy_Chan 於 2006-9-24 18:12 發表
或者 ive 基礎文憑
( 0 分都收, 不過收的機會少一點, 即使收都是一些冷門課程 )

某d 冷門o既四年制高級文憑一年級
可能會收o既

例如:製造工程, 工程管理(913xx)

原帖由 cong 於 2006-9-26 14:07 發表
毅進>DIP>HIGH DIP/副學士>大學

不過一定要好努力

當年我o係IVE (913xx)畢業,
分別獲理大同城大取錄

全級畢業生當中, 有大約30%
獲本地大學本部全日制學士課程取錄
CUHK <-ACAE
POLYU<-ME,ISE
CITYU<-MEEM,AP

當中有唔少同學係由基礎文憑讀起

頁: [1]
查看完整版本: 會考0分,想繼續進修???