kay 發表於 2006-9-30 08:46

我張SD卡被水浸,是否無得救?

如題
將卡是在昨晚被水浸的,聽啊媽講話都浸左好耐(放在衣服裡的口袋一起浸)
係唔係無得救ga la?:'(

UCR683 發表於 2006-9-30 12:24

試試將SD卡用風筒吹乾,希望有得救啦。

kay 發表於 2006-9-30 12:52

原帖由 UCR683 於 2006-9-30 12:24 發表
試試將SD卡用風筒吹乾,希望有得救啦。
已經吹左一晚了,張卡摸過好似無水的,但內裡就唔夠膽講了.................:'(

superay 發表於 2006-9-30 18:02

小心不要吹得太熱!
另外,可以試試把SD卡放在乾燥的地方一段時間,讓裡面的水氣也蒸發掉
(因為你怎樣吹也不會吹到內部!)

Bristoll5g 發表於 2006-9-30 19:07

原帖由 kay 於 2006-9-30 08:46 發表
如題
將卡是在昨晚被水浸的,聽啊媽講話都浸左好耐(放在衣服裡的口袋一起浸)
係唔係無得救ga la?:'(

不一定、我都試過類似情況, 浸左兩三個鐘
結果放在有陽光既地方曬左一日, 用得番 :)

voith 發表於 2006-10-1 02:02

以前試過成張CF連埋d衫放左落洗衣機洗
之後放左一日等佢乾左用得返
d電子野入左水唔通電都唔會有問題,等佢乾左通常都用得返

kay 發表於 2006-10-1 08:44

but我有問題
裡面原有的資料會不會因為被水浸而搞到無晒ga?
我有d相在張卡裡面..................:(
不過多謝各位分享你們的經驗,依家我的心情都平復了好多(本來我已經想喊了:) )

raylex 發表於 2006-10-2 06:32

以前有報紙報導過,
SD卡同Memory stick 用水煮過都可以讀寫。

kay 發表於 2006-10-2 10:33

今日我試過拿張SD卡放進部DC(之前驚整壞部DC所以無做),d 相無唔見到,放落電腦度睇都無問題,依家在upload d相上網
在此多謝各版友的關照,本人不勝感激。:)

ChickenTong 發表於 2006-10-2 13:04

頁: [1]
查看完整版本: 我張SD卡被水浸,是否無得救?