novkovsky 發表於 2006-10-4 21:46

大學有無科要中文CE 有C先入得?

:'(
英文有C了
但中文無…
唔知有無系因為咁而入唔到?

JX9097 發表於 2006-10-5 00:11

其實大學mainly係睇AL成績
所以CE中文冇C都唔緊要
AL可以追番

P.S.唔係話CE成績完全冇關係
      只係相對於AL而言
      大學會著重睇AL

kaka1985 發表於 2006-10-5 02:43

中大睇cert整體睇得唔輕
AL 中英文睇得幾重o既好似有translate同Law

不過有o的大學計半科(包括中英文)係乘0.6, 唔係0.5...(城大上年用呢個)

有錯請指正^^thanks

drew 發表於 2006-10-7 11:30

中大對會考成績看得很重,
以商學院大部分科目為例,CE:AL的比重=1:1,
會考計中英數及其他最好四科的成績,其中中文及數學都會double count。

fokck 發表於 2006-10-7 13:58

原帖由 kaka1985 於 2006-10-5 02:43 發表
中大睇cert整體睇得唔輕

不過有o的大學計半科(包括中英文)係乘0.6, 唔係0.5...(城大上年用呢個)

有錯請指正^^thanks

PolyU 收生計分條式係一科 AS 當 0.6 科 AL,不過好似唔包中英文

其實以我所知大學無乜邊幾科係特別計重 AL 中文科成績,唔計中文
既仲有大把.... 至於會考中文響大部份大學科目既計分方法入面,只係
當普通一科會考科成績去睇... 以我所知係中大商學院同科大商學院計
分先會將會考中文同數學 double count,而呢兩科會考同高考既比重
分別係 1:1 同 6:4,所以會考中文對報考呢幾科先比較有影響...
其他科黎講,除左中文教育同中國文學之類既科有可能計重中文會考
之外真係諗唔到大學仲有邊幾科會計重中文....

p.s. 另回,其實會考對入大學重唔重要要睇返係邊科,整體黎講重視會考
分數既程度我相信係中大 > 港大 > 科大 > 浸會 > ....
中大除左商學院外,大部分科會考分都佔三分一至四成,
港大好多科計會考四分一;而且佢仲有建築呢一科計考試分係全港唯
一一科會考佔分比高考分更重既分科,高考同會考比重係 3:4

fokck 發表於 2006-10-7 14:02

原帖由 kaka1985 於 2006-10-5 02:43 發表

港大法律收生計分當中,科 UE 係Triple Count,
所以大家睇港大收生分數既數字入面 (參考:剛公佈之港大 06 年收生分數)
法律系收生其實整體成績唔太高,總之 UE A 到就易入好多,
如果 UE A 唔到可能要其他 AL 一兩支 A 先補得返數

法律系計中文科成績好似唔係特別重,我識一個讀緊 HKU Law
既,問到之後可以再話俾大家知

sa 發表於 2006-10-8 15:56

原帖由 fokck 於 2006-10-7 13:58 發表

PolyU 收生計分條式係一科 AS 當 0.6 科 AL,不過好似唔包中英文

其實以我所知大學無乜邊幾科係特別計重 AL 中文科成績,唔計中文
既仲有大把.... 至於會考中文響大部份大學科目既計分方法入面,只係 ...

ust好似唔係double count ce chi..

117 發表於 2006-10-9 01:08

原帖由 sa 於 2006-10-8 15:56 發表

ust好似唔係double count ce chi..
而我所知
UST BBA 同 CU MEDI
LANGUAGE係TRIPLE COUNTING...

sa 發表於 2006-10-9 01:41

原帖由 117 於 2006-10-9 01:08 發表

而我所知
UST BBA 同 CU MEDI
LANGUAGE係TRIPLE COUNTING...

UE 好似係 x2.5..未到3..
CLC唔乘..
頁: [1]
查看完整版本: 大學有無科要中文CE 有C先入得?