ahbong 發表於 2006-10-4 22:10

土瓜灣往荃灣

今日試過搭紅小
覺得也很慢呢
而且 $12 也不算平
有沒有其他替代路線?
即使轉車也沒關係
最緊要快

cx838 發表於 2006-10-4 22:13

如果近欣榮花園那邊,坐往旺角的小巴,轉地鐵
是有機會快一點,但車費也不便宜。

U-157星之Kelvin 發表於 2006-10-4 22:58

呢條線已經係最快(以不轉車計)
只不過係漆咸道-加士居道一段經常塞車
$12算唔算抵就見仁見智

我入荃灣都經常坐呢條線

如在浙江街附近,唔趕時間的話
可以坐小巴26/九巴11到九龍站轉地鐵
價格要$4.4/4.3+8.2=$12.6/12.5

ahbong 發表於 2006-10-5 00:00

原帖由 cx838 於 2006-10-4 22:13 發表
如果近欣榮花園那邊,坐往旺角的小巴,轉地鐵
是有機會快一點,但車費也不便宜。

我想這個方法比較快
價錢也差不多吧

fai 發表於 2006-10-5 14:18

土瓜灣去荃灣小巴已經係最快方法。如果呢個方法
都覺得慢,咁其他方法都唔見得會比佢快。因為佢r
慢既原因都係遇上繁忙時間交通擠塞,咁就算行其
他途徑都會面對擠塞問題。(站友說近欣榮一帶坐小
巴去旺角,如果坐潮聯紅van會塞太子道,坐綠van
28M就會塞培正道、梭亞道同亞皆老街)

呢個係紅土區交通既死症,可見將來除非沙中線上
馬否則都冇乜希望解決。

fai 發表於 2006-10-6 09:43

補充:欣榮去旺角
潮聯紅van:$6或$7(繁忙時間)
28M綠van:$5.4
MTR旺角/太子->荃灣$6.5(成人八達通)
TOTAL:$11.9/$12.5/$13.5

原帖由 ahbong 於 2006-10-5 00:00 發表

我想這個方法比較快
價錢也差不多吧

cowcow926 發表於 2006-10-8 23:30

11 / 106

10min go 王大仙

then change MTR faster

jv2004 發表於 2006-10-10 23:04

與其搭11響九龍站轉地鐵, 不如坐12A去南昌站轉地鐵/西鐵好過.
12A由欣榮去南昌站大約要20分鐘.

11同12A去九龍/南昌站都係要咁上下時間, 但12A起碼唔會點塞車,
而且南昌站又可以揀多樣西鐵; 地鐵去荃灣又比九龍站平一截,
加埋最多都係 $11 左右.

PS: 家父去荃灣返工都係用呢個方法(12A轉西鐵) ;
但係返土瓜灣囉... 當然不作他選-- 坐紅小~ :victory:

fai 發表於 2006-10-10 23:14

但黃大仙坐地鐵去荃灣唔快呢!站太多。

原帖由 cowcow926 於 2006-10-8 23:30 發表
11 / 106

10min go 王大仙

then change MTR faster

av220 發表於 2006-10-10 23:27

原帖由 ahbong 於 2006-10-5 00:00 發表

我想這個方法比較快
價錢也差不多吧

據我經驗,
坐地鐵去葵芳/興、荃灣、青衣,
無論係佐敦、九龍站、南昌轉都要約一小時.
斷估你紅van 冇1 小時車程咁耐卦.......

不過如果唔太趕又唔想太貴, 地鐵係比較折衷既辦法.
(我覺得紅van 太貴, 而且我又唔係太趕.....)

以前就覺得12a 太疏, 少去南昌站轉車,
而家應該會好少少.....(但未試過)
頁: [1] 2
查看完整版本: 土瓜灣往荃灣