chickenbus 發表於 2006-10-13 00:33

Microsoft 要將盜版 WinXP 大屠殺?

尋日用公司部電腦,到晏晝部機無端端自己做 update,仲自己安裝,完全唔似平時咁,
安裝之前都問下 user 要唔要而家立即安裝,或者稍後安裝。
裝完之後,更有個五分鐘倒數,問你要唔要稍後先至 restart 部機,
如果五分鐘冇噤稍後 restart,就會自己 restart 部機。
但係 restart 之後,又唔覺有咩大問題,又唔似中左毒。

今朝到係屋企用自己部機,又出現咁既情況,之後又咩事都冇,就唔理得咁多啦。
點知返到公司,我同事同我講佢屋企部機尋晚都有咁既野,
但係 restart 之後,一登入 windows 就 pop-up 左舊野出黎,
話佢用緊既呢個 windows 既版權已經受到入侵。
熄機好多次,一入 windows 都有呢既野彈出黎。

首先,我公司同埋我屋企部機都係用原裝正版 WinXP 既,
但係同事果部就係出面砌機果陣裝既老翻。

我而家就懷疑緊…呢次既 update 係唔係 check 緊個 windows 既 licence 呢?

eric278 發表於 2006-10-13 10:05

正確。

Windows XP 的Windows Update及Microsoft Update已加入一個新的檢查元件,叫Windows Genuine Advantage ,並現已強制所有Windows XP電腦安裝。

lok1032 發表於 2006-10-13 17:04

可以參考下

http://www.crsky.com/soft/7734.html

(剩係俾個網址你地討論, 我無叫你地去做d唔合法既事)

2ac 發表於 2006-10-17 09:44

問:
之前無開「自動更新」
或者係較左「先下載, 但由用家選擇更新」會唔會有事呢呢?

chickenbus 發表於 2006-10-17 11:38

如果 set 左「先下載, 但由用家選擇更新」,windows 都會強迫用家安裝,然後倒數 5 分鐘 restart。

CardCaptor 發表於 2006-10-18 00:25

原帖由 chickenbus 於 2006-10-17 11:38 發表
如果 set 左「先下載, 但由用家選擇更新」,windows 都會強迫用家安裝,然後倒數 5 分鐘 restart。

如果選擇"通知但不下載"又可否避過此問題?

ricky 發表於 2006-10-18 10:26

原帖由 eric278 於 2006-10-13 10:05 發表
正確。

Windows XP 的Windows Update及Microsoft Update已加入一個新的檢查元件,叫Windows Genuine Advantage ,並現已強制所有Windows XP電腦安裝。

加上Windows Genuine Advantage 會時常更新...老翻就算先前被破解了,但都會因為這個更新而再被識破。

kp3011 發表於 2006-10-18 19:01

呢 個 WGA 有 D 問 題 , 我 用 正 版 Win XP 都 話 我 用 翻 版 :@

harry0305hk 發表於 2006-10-19 14:44

根本就有問題啦,有時就算你用正板都話你用翻 版:@
頁: [1]
查看完整版本: Microsoft 要將盜版 WinXP 大屠殺?