Ketsu 發表於 2006-10-13 09:20

家陣打工,勤力仲有冇用呢?

唔知點解近期發覺返工就算點勤力都好
只要你唔係幫公司賺大錢
老闆都唔會點樣器重你
其實係咪一定要為公司搵到錢
先叫做有表現呢?
係咪就算你點樣捱騾仔都冇用呢?

winston 發表於 2006-10-13 15:07

個人認為勤力並非必然, 例如係大公司工作, teamwork 重要得多,
表現其實盡自己應份的責任就可以了, 當然自己可以幫到同事就更好

hywonglx 發表於 2006-10-13 17:44

部份行業會講生存價值,當你有價值時就會好睇重你,但相反,你只會勤力,無特殊技能,而僱主把你跟其他同事比較後,覺得你唔多值錢,裁員時就會想起你。
但要執掌一些技能,就要忍一下,扮一下勤力。
勤力唔一定保得住飯碗,但對新入行的人來說,勤力是必然的。

barking 發表於 2006-10-13 19:40

我公司來說, 勤力會加速離職的潛在性:Q

OtisLeung 發表於 2006-10-13 20:54

好多時都係講人事與年資

在辦公室戰爭勝出者, 不用多說;
至於年資, 早你入職一日者亦可以代表他叻過你, 高過你~

作為後生仔, 做好本分, 多做多聽多學, 而少說少捲入則多數無死既~

053h4 發表於 2006-10-13 22:53

HK104 發表於 2006-10-14 16:45

勤力好多時只可以保住份工,想上位就多數要擦鞋。
我公司自從上年被買起後,新請的經理全是擦鞋仔,舊的經理已經差不多走晒!:L
唔係講笑,我地D低級人員都知佢地擦到出面!:lol

superay 發表於 2006-10-15 10:00

我自己的經驗是
勤力 = 做多點工作 = 增加個人出錯次數的機會率 = 不可太勤力

hp7629 發表於 2006-10-15 12:57

Reply:

Hardworking is not the bad thing, and in some cases, this is necessary. :)
However, according to many people stated, too much effort is bad because one will have trouble. :L

Therefore, one must be hardworking iff (if and only if) when doing own project. :)
Only hardworking but not other skill can also not live in this world. :victory:

Everything is important, but too much can also be a bad thing.
Good luck and take care! :victory:

:P

cong 發表於 2006-10-15 16:38

頁: [1] 2
查看完整版本: 家陣打工,勤力仲有冇用呢?