2ac 發表於 2006-10-20 13:11

旺角兆萬/ 唯一大廈 - 將軍澳新都城

小弟不久將來將會長期travel此路程
所以想問一問點樣坐最好/ 最平/ 最快

a. 旺角兆萬 起點 時間: 約18:00

1 .行番上西洋菜街坐 98c/ 98s
2. 93k
3. 16+93k/ 98a
4. mtr
5. 其他方法

b. 唯一大廈 起點 時間: 約18:15

1. 297
2. 93k
3. 14/15 + 93k/98a
4. 26+91m
5. 11x + 93K/98a
6. 其他方法

請列出最暢順 / 最平 / 最「唔駛同人迫」之法~

感而謝之^.^

fai 發表於 2006-10-20 14:20

唯一大廈 -> 新都城

強列推介:行上去高山劇場上105綠色小巴,最快,平($7)
實有位坐。唯可能要排陣隊先可以上車。

基本上坐過一次105之後,保證你唔會再考慮其他交通方法。:) :lol :victory:

至於兆萬去新都城,你會考慮行去南九龍裁判署搭98D嗎?我覺得兆萬行
去南九龍裁判署其實同行去先達遠少少,但條路就冇西洋菜街/女人街咁
逼人。

cong 發表於 2006-10-20 16:39

gn3509 發表於 2006-10-20 17:07

原帖由 cong 於 2006-10-20 16:39 發表
最「唔駛同人迫」:
1. 93K ($5.3/$7.5)
2. 95 > 91M ($4.7/$6.5+$4.9-$3.5=$6.1/$7.9
3. 95 > 296M ($4.7/$6.5+$4.2-$3.5=$5.4/$7.2)
4. 1A > 98A ($4.2/$5.9+$3.5/$4.9-$2.7/$3.5=$5.0/$7.3)
5. 9 > 91M ($4.4+$4.9-$3.5=$5.8).
6點幾既1A同98A邊有可能唔駛迫....

cong 發表於 2006-10-20 17:40

fai 發表於 2006-10-20 17:59

1A撞岩塞車班次唔準頂閘都有你份呀。

原帖由 cong 於 2006-10-20 17:40 發表

我淨係諗點樣唔駛同人迫馬路咋...

1A應該OK啦,起碼仲有得坐,98A就差D

cong 發表於 2006-10-21 10:39

JX9097 發表於 2006-10-21 19:36

原帖由 2ac 於 2006-10-20 13:11 發表
a. 旺角兆萬 起點 時間: 約18:00

1 .行番上西洋菜街坐 98c/ 98s
2. 93k
3. 16+93k/ 98a
4. mtr
5. 其他方法

93K肯定第一個out...
除非你預咗用成個鐘去寶林

MTR第二個out...
因為行得上去旺角站的話
不如行多少少,去旺角道搭98C會快少少

16+93K/98A都唔太可行
因為16都係要行到西洋菜街搭
而且16行觀塘道,點都唔夠98C/S行觀繞快

所以,結論應該搭98C/S最直接

P.S.98C/S唔係喺西洋菜街上車,上車地點應為旺角道分站
頁: [1]
查看完整版本: 旺角兆萬/ 唯一大廈 - 將軍澳新都城