kiwai 發表於 2006-10-20 22:29

港大去皇崗

本人明天(21/10)六點從港大出發, 用甚麼方法會最快到皇崗?
1) 970/970x到佐敦道後行去柯士甸道坐直通巴
2) 970/970x到旺角搭直通巴

請不要建議973, 因為唔知等幾耐

CTBVolvo637 發表於 2006-10-20 22:49

cx838 發表於 2006-10-20 23:38

其實我會這樣,用平常心等車,那一部車來,
便用一個方法。如果 973 先來,便一定在佐敦
轉直巴,而 970/X 的話,在佐敦道下車,行十
分鐘便到直巴站,那時巴士才到旺角。而旺角
去皇崗,因為要經龍翔道,會比佐敦直巴慢,
所以都是建議佐敦直巴。

其實如果你有 90B,又可以夾到上環中旅大廈
開出往皇崗的巴士,才是最快的,但要夾好時
間才行。那兒車票是 50 港元。

jubilant 發表於 2006-10-21 02:15

原帖由 kiwai 於 2006-10-20 22:29 發表
本人明天(21/10)六點從港大出發, 用甚麼方法會最快到皇崗?
1) 970/970x到佐敦道後行去柯士甸道坐直通巴
2) 970/970x到旺角搭直通巴

請不要建議973, 因為唔知等幾耐

其實973唔係咁疏, 六點幾係15分鐘一班

Wright---AVW16 發表於 2006-10-21 10:07

搭 40/40M/46X 落灣碼搭灣仔直巴

2A_DL13 發表於 2006-10-21 12:17

原帖由 Wright---AVW16 於 2006-10-21 10:07 發表

等得46X,或者坐得40,40M到灣仔來,已經坐左970系到
龍堡轉埋油尖線了。

PS:太子直巴會經龍翔道?不知是如何行駛的?

da370 發表於 2006-10-21 18:39

原帖由 2A_DL13 於 2006-10-21 12:17 發表

等得46X,或者坐得40,40M到灣仔來,已經坐左970系到
龍堡轉埋油尖線了。

PS:太子直巴會經龍翔道?不知是如何行駛的?
太子直巴係經大埔道、呈祥道,然後上三幹
並非龍翔道,相信係上面版友搞錯了~~:P

238X 發表於 2006-10-21 19:57

原帖由 da370 於 2006-10-21 18:39 發表

太子直巴係經大埔道、呈祥道,然後上三幹
並非龍翔道,相信係上面版友搞錯了~~:P

都唔算搞錯,只係習慣上將呈祥道講成龍翔道而已。
(至少我明佢講乜先)

原帖由 Wright---AVW16 於 2006-10-21 10:07 發表

簡直係誤導...
46X 車疏, 40 都唔快, 40M 更加一定塞死。
你究竟有無搭巴士 / 小巴經過堅道東行?

即係你想搭 40M,
可能搭 23 號落到灣仔行過去都仲快。

da370 發表於 2006-10-22 18:25

原帖由 238X 於 2006-10-21 19:57 發表

都唔算搞錯,只係習慣上將呈祥道講成龍翔道而已。
(至少我明佢講乜先)

咁都唔算搞錯~?;P

入番正題

港大去皇岡,似乎都係970系轉太子直巴,或者973轉佐敦直巴
比較信得過~

坐40/40m轉灣仔直巴?
落到灣仔時,太子直巴應該去到大欖隧道la.......:time:

fai 發表於 2006-10-23 00:22

不過佐敦直巴比太子直巴疏,而且有時番唔切車會排長龍(太子o係過關高峰
期都有機會等車排長龍,不過機率比佐敦細),所以太子同佐敦直巴速度上
我會覺得係平手。不過佐敦直巴比太子直巴平係事實。

原帖由 cx838 於 2006-10-20 23:38 發表
其實我會這樣,用平常心等車,那一部車來,
便用一個方法。如果 973 先來,便一定在佐敦
轉直巴,而 970/X 的話,在佐敦道下車,行十
分鐘便到直巴站,那時巴士才到旺角。而旺角
去皇崗,因為要經龍翔道,會 ...
頁: [1]
查看完整版本: 港大去皇崗