FF1819 發表於 2006-10-22 09:22

油塘去小欖

有幾個方法 :
1. 259D > K51
2. MTR > 61M

唔知仲有冇其他呢 ?

chrisappear 發表於 2006-10-22 11:20

呢個方法只係平,別期望快.
216M>42C>61M
勝在有兩次轉乘優惠,總計$10.1/$11.3.

kmb~mcw1 發表於 2006-10-22 14:04

咖喱 發表於 2006-10-22 15:41

原帖由 kmb~mcw1 於 2006-10-22 14:04 發表
呢個方法還可以
14B/14C>>40>>52X
14B: $4.3+$3.8+$9.5=$17.6
14C: $3.5+$3.8+$9.5=$16.8
14C班次較為疏
奉告你最好搭14B
比起259D>>K51平些和快一些

你叫佢等 14B --> 40 ?? 唔好玩啦, 40 又唔係密車.........:L
仲要兜入石峽尾, 搭 259D o既都上o左龍翔道啦........;P
仲有喎, 唔好忘記過屯公之後第 1 個站係屯中喎~
搭 1程車好過你搭 3 程啦o卦, 起碼等車o既時間唔會浪費咁多~

所以建議阿樓主最好都係 259D --> K51, 如果你唔想搭咁多程車同想快 d 的話~

cong 發表於 2006-10-22 20:21

chrisappear 發表於 2006-10-22 20:37

原帖由 cong 於 2006-10-22 20:21 發表
用 14B/C 轉會快d

另外,可以考慮 mtr 到美孚轉 52x 或 紅小出青山道轉 52x
用到216M,純粹貪平而已;另14C太疏車,乾脆忽略佢.
除的士外,最快方法可能係...地鐵>觀荃紅小>61M.

fai 發表於 2006-10-23 00:30

轉三程車候車時間變數太多,而且地鐵站行番入宜安街小巴站都唔近。
未必很快。

唔知那些黑市巴士會唔會出現o係油塘上客呢?雖然佢地唔合法,不過
速度上比259D快係事實。

原帖由 chrisappear 於 2006-10-22 20:37 發表

用到216M,純粹貪平而已;另14C太疏車,乾脆忽略佢.
除的士外,最快方法可能係...地鐵>觀荃紅小>61M.

Gary_B 發表於 2006-10-23 03:12

原帖由 kmb~mcw1 於 2006-10-22 14:04 發表
呢個方法還可以
14B/14C>>40>>52X
14B: $4.3+$3.8+$9.5=$17.6
14C: $3.5+$3.8+$9.5=$16.8
14C班次較為疏
奉告你最好搭14B
比起259D>>K51平些和快一些

橫掂轉三程車,又要玩轉乘,呢個仲平呀﹗
14 + 2A + 52X
$5.5 + $4.7 - $3.5 + $9.5 = $16.2 (全冷計)

可能比等 40 仲快 dd。 ;P

Wright---AVW16 發表於 2006-10-23 08:02

入屯門轉車要行回頭路,浪費時間

fai 發表於 2006-10-23 09:30

呢個係公交網絡問題,比較難解決。

岩岩又諗到個比較另類既方法,就係坐地鐵去對面海金鐘轉962B,
不過車費超貴同埋要係962B服務時內先得。

另外仲有個比較正路D既方法,就係坐14出去佐敦轉元朗紅VAN,
不過要頂得順D小巴冼拿車手駕駛法先得。

原帖由 Wright---AVW16 於 2006-10-23 08:02 發表
入屯門轉車要行回頭路,浪費時間

頁: [1] 2
查看完整版本: 油塘去小欖