hr8473 發表於 2006-10-30 11:25

另一個用 Firefox o既理由

就係 AdBlock Plus啦
你睇下我兩個screenshot,一個係冇用adblock plus,一個就有用到,睇下小o左幾多廣告 (特別係痕身銀行o個個有聲廣告)

IE 就冇o的咁o既正o野

ccicoltd 發表於 2006-10-30 12:31

不知大家有沒有同感,Firefox 2.0 比 1.5 易 hang 得多。

238X 發表於 2006-10-30 13:46

原帖由 ccicoltd 於 2006-10-30 12:31 發表
不知大家有沒有同感,Firefox 2.0 比 1.5 易 hang 得多。

暫時未有呢個情況,不過因為佢無預先載入 (pre-load),
一定比 IE 耗用較多資源。

kp3011 發表於 2006-10-30 18:21

響 我 部 電 腦 上 IE 比 FF 快 好 多 ....

我 同 時 開 IE 同 FF 開 同 一 網 頁 , 在 之 中 download 一 個 3M 的 file , IE download 完 , FF 先 剛 剛 "hang" 完 開 到 那 版 :@

ATE62 發表於 2006-11-3 15:53

在暢順度方面, 我部notebook行firefox 2.0與跟機的safari 2.0的距離又收窄左, 相比起1.5.0.7呢方面真係有改善wor~:)

chrisappear 發表於 2006-11-3 19:35

想問Firefox 2.0, IE 7,誰的載入速度較快?
由於上述疑問,未決定是否升級至Firefox 2.0...

da54 發表於 2006-11-4 01:04

原帖由 ccicoltd 於 2006-10-30 12:31 發表
沒有呢.... 我轉用 FF2.0 後問題好像反而更少....

ccicoltd 發表於 2006-11-4 10:27

原帖由 da54 於 2006-11-4 01:04 發表
沒有呢.... 我轉用 FF2.0 後問題好像反而更少....
我每開滿十來二十頁,瀏覽器便沒有反應,需要重啟……
想裝回 1.5.0.7,部分 add-ons 又不能正常運作……
不知怎辦:'(

AVD1 發表於 2006-11-4 15:18

FF 2.0 同 IE 6.0
我點都係鍾意用 IE 6.0 多 D
FF 2.0 好慢 ~~~

ccicoltd 發表於 2006-11-5 00:04

跟進:剛才錯誤地用了 Applocale (簡體) 來開 Firefox 2.0,當機的現象似乎消失了。

再更新:改用繁體中文版 (本人電腦運行英文視窗,之前安裝英文版 FF) 後亦似乎沒問題。

頁: [1] 2
查看完整版本: 另一個用 Firefox o既理由