kevho 發表於 2006-11-3 12:29

window不能開機

每次開機都會見到呢個畫面,load window o既時候佢自己會reboot,跟住就會咁樣,重複5-6次之後就會入到window...
火牛已經換左,問題仍然存在...請問係咩問題??

DE_360 發表於 2006-11-14 21:36

試下重新裝過window.

頭文字TRIDENT 發表於 2006-11-17 21:13

由於小弟個問題同樓主的問題類似,所以就唔再另開新文
無法正常啟動 window 問題
自從頭先一按開機制 reboot 個部機後,就出現依個情況.................
請問有乜辦法可以去解決之?
試過 restart 後入過安全模式.但入到一半又出番依個畫面...........................即係出 window xp logo 個畫面 load 到一半又..................
我 restart 左好多次都係咁............
望各高手解答.
THX~
THX~

DS8046 發表於 2006-11-18 01:59

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2006-11-17 21:13 發表
由於小弟個問題同樓主的問題類似,所以就唔再另開新文
無法正常啟動 window 問題
自從頭先一按開機制 reboot 個部機後,就出現依個情況.................
請問有乜 ...
你呢個問題我另一部電腦之前成日係咁
我0既問題係
切頭係條ram有問題(加左另一條ram後...)
...之後feel到ram糟都好似有問題...
最後換走左原本條ram換另一個就正常了~

都唔知搞乜換換下變左原本果個用唔到:@

頭文字TRIDENT 發表於 2006-11-19 10:30

原帖由 DS8046 於 2006-11-18 01:59 發表

你呢個問題我另一部電腦之前成日係咁
我0既問題係
切頭係條ram有問題(加左另一條ram後...)
...之後feel到ram糟都好似有問題...
最後換走左原本條ram換另一個就正常了~

都唔知搞乜換換下變左原本果個用 ...
多謝解答
其實我依部係廠機黎,自買番黎之後都無再裝過新野上去,
我問過隔離版的人,佢地話可能係有不知明的錯誤係 Harddisk度,佢地叫我用 Window xp 個隻跟機安裝碟黎 repair 佢,但我想問我事前係需唔需要 backup 晒個 Harddisk 個D檔案佢先,然後再用依個方法呢?
(因為小弟之前遇到依D問題,都係抬部機去比人整,而今次我又想自己搞番掂佢.....................)
係隔離版個篇回應係咁的:
原帖由 lugia862 發表
since the error 'unmountable boot volume' occurs,it means it can't access the system files needed to operate.
Based on my personal experience,this error is oftenly caused by unknown errors in harddisk,which you can repair by having the XP Installation disc as bootable,press 'R' to go into recovery console and use the command 'chkdsk/r' on the partition.After repairing and restart the problem should be fixed.
Hope this helps:wink:
望各位版友指教
多謝各位.

barking 發表於 2006-11-19 22:21

對於樓主問題, 可在網上找一些Boot 機CD, 類似叫 XPE 罷......
這是一隻自帶操作介面的 CD, 與XP一樣入到去會見到藍天綠草,
不用硬碟也可做 XP 的基本操作,
在XPE裏面, 試試去chkdsk

我也不太清楚XPE是何方來歷, 總之係work既:$

hkaiw 發表於 2006-11-20 12:39

我也有類似的問題,不過是在使用時間中會突然出現藍畫面,然後重新開機,之後「報告錯誤」後(我的電腦是OEM版 Windows XP Pro)便說是硬件出現「Stop」錯誤,我便以為是過熱,於是便「大掃除」及重新安裝一次,但是之後亦是這樣。
頁: [1]
查看完整版本: window不能開機