shrimpty 發表於 2006-11-3 19:09

有關東涌線K車安排

從上星期起, 東涌線於
1. 日間非繁忙時間有2架k車行駛
2. 星期六/日亦有一架K車行駛
3. 昨日傍晚繁忙時間4架青衣特車之中有3架係K車.

不知道k車現時是否已逐漸開始加開行駛班次呢?

ahbong 發表於 2006-11-3 20:41

搭親呢架新車就頭痛
座位上的冷氣正面將冷風噴向頭頂
乘客怎避也避不了

另外在隧道行車時
漏風問題嚴重
乘客要承受有如打三號風球的強勁冷風吹襲

Seiko 發表於 2006-11-3 21:06

原帖由 ahbong 於 2006-11-3 20:41 發表
另外在隧道行車時
漏風問題嚴重
乘客要承受有如打三號風球的強勁冷風吹襲
我坐K車時倒未遇過你所講既情況,
反而坐CAF批車就次次都遇到.

3ad150 發表於 2006-11-3 21:48

原帖由 shrimpty 於 2006-11-3 19:09 發表
從上星期起, 東涌線於
1. 日間非繁忙時間有2架k車行駛
2. 星期六/日亦有一架K車行駛
3. 昨日傍晚繁忙時間4架青衣特車之中有3架係K車.

不知道k車現時是否已逐漸開始加開行駛班次呢?

無錯,由於已經有足夠車長可以駕駛K仔.
由上星期起,所有K仔均可以在任何時間行駛,而現有西班牙製列車也會陸續安排做大修.
K16將會在短時間內抵港.

shrimpty 發表於 2006-11-3 22:48

回覆 #4 3ad150 的帖子

ic...
你指caf車會陸續做大修, 係咪將個車殼重新油油?
我搭車經過小蠔灣車廠見到其中一架caf列車的車殼已油到變成架新車一樣. :P

sunnykam 發表於 2006-11-3 22:55

原帖由 ahbong 於 2006-11-3 20:41 發表
搭親呢架新車就頭痛
座位上的冷氣正面將冷風噴向頭頂
乘客怎避也避不了

我日日迫m train, 官塘k train, 個頭真係俾d冷風吹死, 反為覺得新k車冷氣溫和

alexero 發表於 2006-11-4 00:06

原帖由 Seiko 於 2006-11-3 21:06 發表

我坐K車時倒未遇過你所講既情況,
反而坐CAF批車就次次都遇到.

搭過一次K車由東涌出黎,有點失望...
高速經過隧道時,耳朵還是有不適的現象
還以為K車會密封一點,點知都係漏風...

ahbong 發表於 2006-11-4 01:01

原帖由 sunnykam 於 2006-11-3 22:55 發表

我日日迫m train, 官塘k train, 個頭真係俾d冷風吹死, 反為覺得新k車冷氣溫和

東涌線新車有兩條冷氣槽無間斷式向兩則座位的乘客送風
簡直雪房一樣
我有一次在香港站上車
等左六分鐘開車
冷風就不停吹落頭頂
真係感到頭頂一陣陣痛
結果去到九龍站都係忍唔住
要企番起身搵位避風

而漏風的問題
站在車廂中間的話
真係 set 好靚頭都吹散你呢

以上只係分享個人經驗
我唔否定有部份人仕會覺得車廂內唔大風
或者覺得冷風吹落頭頂都屬於溫和

hksubways 發表於 2006-11-4 01:42

brian 發表於 2006-11-4 02:15

原帖由 ahbong 於 2006-11-4 01:01 發表

東涌線新車有兩條冷氣槽無間斷式向兩則座位的乘客送風
簡直雪房一樣
我有一次在香港站上車
等左六分鐘開車
冷風就不停吹落頭頂
真係感到頭頂一陣陣痛
結果去到九龍站都係忍唔住
要企番起身搵位避風
...
如果企位企正o係風槽底就仲大鑊…
有次繁忙時間九龍企到去荔景,吹到頭都暈…
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關東涌線K車安排