4056 發表於 2006-11-9 23:57

逢星期三黃昏 香港仔 至 長沙灣

小弟晚上七點鐘要去到長沙灣 泓景臺
由香港仔去 什麼途徑係最快??

我剛剛個星期三諗住等香旺紅小 到旺角轉地鐵 預九個字   點知香旺紅小成五十幾人等車,而一架車都冇...最後要搭小巴返銅鑼灣轉地鐵遲到左

除的士外,價錢冇所謂,最緊要快...有咁遲離開香港仔就有咁遲七點要到泓景臺請問有什麼方法呢

thanks

kp3011 發表於 2006-11-10 00:10

970X > 702
$10.6 + $3.2 - $1.5 = $12.3

PFL 發表於 2006-11-10 00:28

1.) 先由香港仔去 灣仔地鐵口(M記門口),轉荃灣紅小,但放工等紅小好多人!!
2.) 由香港仔坐紅小到西環創業,再轉荃灣紅小。西環創業到泓景臺 15分鐘!!

4056 發表於 2006-11-11 00:08

:L
970X > 702
$10.6 + $3.2 - $1.5 = $12.3
呢個方法仲慢過971:L :L

原帖由 PFL 於 2006-11-10 00:28 發表
1.) 先由香港仔去 灣仔地鐵口(M記門口),轉荃灣紅小,但放工等紅小好多人!!
2.) 由香港仔坐紅小到西環創業,再轉荃灣紅小。西環創業到泓景臺 15分鐘!!

第1個方法係咪指灣荃線?放工時間好多人等紅小!!我驚仲慢過等香旺紅小...
第2個方法ge荃灣紅小係指邊條?同埋 泓景臺落車係咪要提早同司機講定?? 需時幾耐??
tHANKS

KE7782 發表於 2006-11-11 00:58

都可以乘巴士到黃竹坑轉171。但45分鐘較抆水一點。

4056 發表於 2006-11-11 01:05

原帖由 KE7782 於 2006-11-11 00:58 發表
都可以乘巴士到黃竹坑轉171。但45分鐘較抆水一點。

呢個方法本來考慮過  但都ban左 因為果個時間香港仔隧道間歇性封閉跟住紅隧又塞餐死最後彌敦道同長沙灣道又見燈停燈乜濟    香港仔搭小巴去黃竹坑條龍又勁長   巴士唔好彩等得耐ge話,香港仔去黃竹坑盯時15分鐘   所以45分鐘一定唔得

紅小轉紅小應該係最快ge方法   但請問 香港仔搭紅小去西環 邊度落跟住搭ge紅小係咪西荃??要等幾耐左右開車??

ccicoltd 發表於 2006-11-11 07:55

西環創業的荃灣紅小是上荃線 (上環 - 荃灣),候車站位於嘉安街對面的萬潤萬家。

dydx 發表於 2006-11-11 08:20

原帖由 4056 於 2006-11-11 00:08 發表
呢個方法仲慢過971:L :L

其實970X繁時唔快得971幾多...多人上果陣分分鐘
仲慢過971 :L

如果19:00要到泓景臺,搭17:40石排灣開果班971會
比較穏陣,18:00就「抆水」D啦

搭紅小的話......上客點在漁暉道(近香港仔水塘道)
可以直接搭到西荃紅小站頭,收費$5

kmb~mcw1 發表於 2006-11-11 09:33

4056 發表於 2006-11-11 09:38

原帖由 kmb~mcw1 於 2006-11-11 09:33 發表
如果想快的話
可以選乘970X/971
行去彌敦道轉乘6C
或在荔枝角道轉乘2A

若選乘6C的優點便是
在泓景臺是有站
且班次頻密
可以更快到達樓主所述的地點

6C小弟領教過了,果個時間由旺角去到泓景臺要二十幾分鐘...塞車ge關係

其實時間上,970X/971到佐誤轉地鐵快,定係紅貝到中環轉紅小快?
搭971ge話,要17:40走,真在太早了...我想預45分鐘
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 逢星期三黃昏 香港仔 至 長沙灣