pakchi70 發表於 2006-11-12 12:11

3av188 發表於 2006-11-13 02:48

理論上係死硬碟PCB板,最簡單可以換隻同款PCB取替,可以過HXEPC問下,又或許上新高登問價....

pakchi70 發表於 2006-11-13 06:44

3av188 發表於 2006-11-14 00:16

原帖由 pakchi70 於 2006-11-13 06:44 發表
HXEPC網址是?
唔該晒
http://www.hkepc.com/
討論區有人做呢類工作,但你要自己比較可靠性,風險自負...

如果真係有好珍貴既檔案,建議去搵專業公司

superay 發表於 2006-11-15 18:31

小貼士:若可以的話,把整隻硬碟正面貼紙和背面PCB用掃描器或數碼相機影下來,放上網,會較大機會找到同型號使用者。
若不能的話,至少也把Firmware Version 寫上網(Seagate硬碟的Firmware可在正面貼紙看到)

另外,建議你以較高價或以更新更大的硬碟用買和你同款的硬碟
最後方法,以在非繁忙時間去腦場/代理找你同一款硬碟的存貨,對清楚Firmware後購買。

2A_DL13 發表於 2006-11-17 00:09

又係類似既問題

我有一隻用IDE->USB detect唔到的Harddisk,因為detect唔到所以
搵左同事幫手搞,誰不知大家都沒有留意下,他擬把這隻harddisk
放左入去機箱入面搞,用XP 開機後系統彈藍晝面,不斷說
ADD INDEX $0去file25入面。

我地見情況唔對就強行取消作業,後來我問我同事借另一條ide->usb cable
竟然可以detect番隻harddisk (Maxtor 160GB),但入面D file全部已經
搵唔番。(即係其實只係我原本果條cable壞左,但卻被我同事誤以為
真的有error而重新index個隻harddisk,結果而家係全部file搵唔番)

隻野而家用左109 gb,入面最重要的是我影左5-6年的數碼相,對我個人
而言非常重要。

我預左洗一千蚊樓下(應該合理吧)找出面的的公司幫手搞,暫時錢唔係
問題,最重要我我希望可以搵番所有file,同埋唔會亂左folder,成一大堆
file而且仲要有些corrupt左既出來,咁我就安心。

從未搞過咁大單野,呢次我完全估佢唔到....:'( :(

不知大家可否幫到我?

2A_DL13 發表於 2006-11-17 00:44

原帖由 3av188 於 2006-11-14 00:16 發表

http://www.hkepc.com/
討論區有人做呢類工作,但你要自己比較可靠性,風險自負...

如果真係有好珍貴既檔案,建議去搵專業公司

其實想問下,點樣分專業及唔係專業既公司?
當真係用到呢d服務時,真係好怕好似電視劇咁,倒左錢
去咸水海。

KV9033 發表於 2006-11-17 02:27

原帖由 2A_DL13 於 2006-11-17 00:09 發表
又係類似既問題

我有一隻用IDE->USB detect唔到的Harddisk,因為detect唔到所以
搵左同事幫手搞,誰不知大家都沒有留意下,他擬把這隻harddisk
...

Maxtor有d HD,可能唔夠電,用唔到IDE->USB,

不過點解駁機箱做slave唔係boot機,
都會彈藍晝面?
仲會洗左d野..

3av188 發表於 2006-11-17 02:53

原帖由 2A_DL13 於 2006-11-17 00:44 發表

其實想問下,點樣分專業及唔係專業既公司?
當真係用到呢d服務時,真係好怕好似電視劇咁,倒左錢
去咸水海。
睇設備、價錢,一千以下多數都係家居工作室,如果數據真係好值錢就一定唔建議

可以參考以下網站:
http://www.linwei.com.tw/know.html

換PCB(印刷電路板)其實唔係一件難事,但依家出到7200.10,已經冇可能買到7200.7既全新硬碟....:)
唯有買二手,但如果真係咩技術都冇,一定唔好自己搞....呢D錢要俾人賺

3av188 發表於 2006-11-17 03:04

原帖由 2A_DL13 於 2006-11-17 00:09 發表
又係類似既問題

...

定期備份硬碟資料是很重要的,硬碟是機械電腦產品,是一定會壞的
你買燈泡,都預左佢燒啦,係咪?

一隻DVD 4482MB都只係$2,一部DVD燒碟機只係$250左右,出去救資料一定唔止呢個價...
巴士相都還好,如果係結婚相、滿月相,又或者係已故親人既相,呢呢有錢都唔可以去80M買返

你既硬碟要睇下入BIOS認唔認到先,如果係認到,可以去另一部電腦,開WINDOWS/DOS搞,但如果冇經驗,唔多建議...
個人估計只係死左檔案資料,有軟件可以試下搞,將原硬碟檔案複製去電腦內另一隻硬碟...(確保硬碟,不可以再進行格式化、寫入等對資料有損害的過程)

至於有咩軟件介紹,都係去電腦專業討論板問啦...
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 硬碟燒毀點樣救?