imary 發表於 2006-11-13 02:34

咁都被人鬧?

話說我今晚我送完女友返屋企
搭K51 富泰尾班車去西鐵站
我叫佢同我一齊落樓下等佢可以借張月通俾我嘟唔駛錢
之後我嘟完就俾返張卡女友然後佢走啦
咁樣我就畀司機好大聲咁鬧喇
話九鐵有附例唔可以拎人地張八達通搭車
又話個人上車張八達通一定要跟埋上車
我唔質疑佢呢樣野因為我唔識有無呢條例
但係我就真係企響車度俾佢鬧左好耐又勁惡語氣
我好聲好氣拎返張八達通再同司機道歉我都係被佢鬧
真係好唔開心

想請問版友意見如何?我唔想亂咁投訴司機
而係咪真係有條咁既附例?

pakchi70 發表於 2006-11-13 03:37

imary 發表於 2006-11-13 04:19

原帖由 pakchi70 於 2006-11-13 03:37 發表
我就算唔知有咁嘅條例都覺得你咁做係唔啱囉....

如果個個都係咁樣做咁一家人分開搭一個人買飛就得啦....九鐵仲洗賺....
不過唔排除呢啲事件成日發生只不過咁唔好彩比人鬧;P

我知但最後我道左歉啦
但仍然被惡言相向

但司機話如果我拎左張八達通又上得車喎

cruisesnet 發表於 2006-11-13 07:44

of cause.你吾拿埋張8仔上車就等如你冇持有效車票坐車,
係犯左附例的

sg 發表於 2006-11-13 08:14

原帖由 imary 於 2006-11-13 02:34 發表
話說我今晚我送完女友返屋企
搭K51 富泰尾班車去西鐵站
我叫佢同我一齊落樓下等佢可以借張月通俾我嘟唔駛錢
之後我嘟完就俾返張卡女友然後佢走啦
咁樣我就畀司機好大聲咁鬧喇
話九鐵有附例唔可以拎人地張 ...

請問你女友果張八達通係咪個人咭先?
只有個人八達通才不能轉讓給他人使用.
其他租用版八達通係可以轉讓的.
如你女友果張係八達通係租用版的話,
我建議你立即作出投訴,因為這好明顯是司機不懂法例,
而你正是維護自己利益,你的做法絕對正確.

GD1570 發表於 2006-11-13 08:55

原帖由 sg 於 13/11/2006 08:14 發表

請問你女友果張八達通係咪個人咭先?
只有個人八達通才不能轉讓給他人使用.
其他租用版八達通係可以轉讓的.
如你女友果張係八達通係租用版的話,
我建議你立即作出投訴,因為這好明顯是司機不懂法例,
而你 ...

好對唔住
無論係普通版八達通或是個人版八達通
根本就唔可以借他人使用
因為根本就係一人一票上車,
你咁樣做正如樓上有版友說
「四人上車拎一張八達通過四次咪得囉」

U-157星之Kelvin 發表於 2006-11-13 10:26

原帖由 GD1570 於 2006-11-13 08:55 發表
好對唔住
根本就唔可以借他人使用
有一點想講
同一張八達通在同一架車用要相隔五分鐘先可以用
基本上在市區可以做到的機會較微,五分鐘都可能係在另一分段收費區內

有時候,家人張八達通無餘額都會互相借用(普通版八達通)
假若咁都犯法,就真係出現民怨

仲有,各位可參閱八達通發卡條款

GD1570 發表於 2006-11-13 10:45

原帖由 U-157星之Kelvin 於 13/11/2006 10:26 發表

有一點想講
同一張八達通在同一架車用要相隔五分鐘先可以用
基本上在市區可以做到的機會較微,五分鐘都可能係在另一分段收費區內

有時候,家人張八達通無餘額都會互相借用(普通版八達通)
假若咁都犯法, ...

你問家人借八達通
即你係持有那一張八達通

但現在的問題係
樓主自己過完機後即刻俾返人
咁樣仲算唔算持有呢?
這是一個main point....

JX9097 發表於 2006-11-13 10:53

我覺得樓主的確係理虧在先
因為樓主借完女友張八達通
嘟完之後就即場俾番女友
好明顯,樓主唔係嗰張八達通嘅「持有人」
所以,車長見到呢個情況,指責乘客係佢嘅責任
(當然,佢態度有冇過份,係另一個問題)

至於有板友言,家人之間借八達通係好正常
冇錯,呢個情況經常都會發生
即使小弟屋企成日都會咁做
但情況同呢個case就好唔同

因為你借家人八達通,係for你搭足一程車
而唔係嘟完入閘之後就即場還番俾家人
其他人見到你用八達通嘟入閘/出閘
人哋根本就唔知呢張八達通係邊一個嘅
所以,其他人根本就冇「理據」去指責

所以,建議樓主下次都係唔好再犯呢個錯誤喇...

sg 發表於 2006-11-13 16:41

原帖由 GD1570 於 2006-11-13 08:55 發表
好對唔住
根本就唔可以借他人使用

發卡條款只列明個人版八達通是不能轉借他人使用,
而租用版則未在此限.
我曾經見過有一位婦人帶着一位小孩,在手袋裏拿了兩張八達通咭出來,
一張黃色一張粉紅色,一張過一次,過完之後就收回自己手袋裏.
依你的邏輯去看,就說這樣根本就唔係一人一票上車,而該位婦人及小孩也是違規,
因為婦人持有2票及小孩持有0票,對嗎?
但是巴士司機沒有指責該婦人及小孩,因為他們克盡乘客責任,上車繳付了應繳的車資.
同樣的情況,為何不能應用在樓主身上.

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 咁都被人鬧?