s3m124 發表於 2006-11-19 23:58

天瑞去上村

有朋友問, 佢想儘可能30mins內去到 :time:

唔知得唔得?

chan6723 發表於 2006-11-20 00:48

原帖由 s3m124 於 2006-11-19 23:58 發表
有朋友問, 佢想儘可能30mins內去到 :time:

唔知得唔得?

好炆水,連搭的士都要接近 20 分鐘。

一係試下咁:
輕鐵 705 往天水圍 -> 西鐵往錦上路 -> 64K 往上村
應該係最快了。

AD18 發表於 2006-11-20 09:01

回覆 #2 chan6723 的帖子

你係去上村既話
不如搭西鐵去到元朗之後
轉 54 去仲快過搭 64K 啦

chan6723 發表於 2006-11-20 15:19

原帖由 AD18 於 2006-11-20 09:01 發表
你係去上村既話
不如搭西鐵去到元朗之後
轉 54 去仲快過搭 64K 啦

54 車疏,難預時間。
同埋搭得西鐵的話,錦上路轉車肯定好過元朗轉車。

AD18 發表於 2006-11-20 16:09

原帖由 chan6723 於 2006-11-20 15:19 發表

54 車疏,難預時間。
同埋搭得西鐵的話,錦上路轉車肯定好過元朗轉車。
其實疏唔疏車既
就真係睇下你係咪去到元朗西鐵站就岩岩有 54 黎
如果係呢個情況既話
就搭 54 會好 d
車費上起碼無咁煩

64K 係有雙向分段
難免都要拎 coin 出黎入錢啦

cx838 發表於 2006-11-20 21:46

西鐵那程都要 11 分鐘,由天瑞坐的士去天水圍西鐵站,
大約要 10 分鐘,再由錦上路站坐的士到上村,大約要
12 分鐘,都不可能在 30 分鐘內完成的,而在錦上路站
,也可以轉 54,因為 54 都要繞入錦上路西鐵站,不明
白為何要在元朗站轉,浪費時間。坐 64K 由錦上路西鐵
站去上村,大約 15 分鐘,54 要 17 分鐘。

GK2586~呀光 發表於 2006-11-21 14:11

fai 發表於 2006-11-21 14:22

如果車費唔係問題既話人地一早由天水圍打的去上村啦!;P ;P

其實而家要搵部有折頭既的士都唔係咁難,一程過其實可能冇
想像中咁貴。

原帖由 GK2586~呀光 於 2006-11-21 14:11 發表
如果車費唔係問題的話,可以考慮搭69M/69X等線到大欖落車轉的士沿八鄉路去上村

cx838 發表於 2006-11-21 21:53

的士的車費,未打折頭大約要115 - 125 元左右,行
元朗公路會貴一點。
頁: [1]
查看完整版本: 天瑞去上村