MM3760 發表於 2006-11-23 20:28

Andy_Chan 發表於 2006-11-24 00:23

明果個副校......................
個權力仲勁過校長, 校長未出聲, 副校已經做緊野........權力過大

無論翌日放假都要交作文, 真是剝削學生休息時間..........

另外, 有點質疑, 就是毫無通知學生, 老師, 家長的情況下修改小小條文, 校長未通過就執行, 非常唔掂, 仲要修改後專登讓學生踩「時間陷阱」.

再另外, 果個副校唔了解清楚就罰人, 我覺得他/她鍾意罰學生多過教學生.
教育........學生在學期間, 學生難免會犯錯, 犯錯的學生真正要接受教育, 教好學生, 不是過度懲罰

我覺得你唔好直接向報館報料, 你都知道果個副校個權力.................和勢力........
他/她可以利用天地線查出誰人爆料..........

大聲公 發表於 2006-11-24 00:51

一日唔篤爆佢出黎,
一日比佢繼續咁落去

幾乎連校長個位都坐埋咁滯...:L

佢個腦係咪有少少問題ga....?
亂咁屈人可以話佢誹謗o者!

佢好似學左女王d手段bor,郁d就話罰,不過佢比女王更加恐怖

去教統局,又或者同校長投訴得唔得?!

3ASV196 發表於 2006-11-24 01:43

我覺得大部分學校都好怕上報紙(負面),
搞大左佢會有事, 但學生最後都未必好過

如果真係覺得不合理, 第一步可以透過家長,
不過要你父母同意先得, 直接向校監投訴,
或咩家長教師會之類.....再上教統局

如果咁唔ok, 用學生行動, 通過班會等簽名,
組織夠一定人數, 一齊合理去投訴, 如寫信,
貼board.., 如果可以, 查埋d 教育條例, 教師指引

不過千萬唔好有過激行為, 否則你地會變成不合理,
俾佢話返轉頭...面對不合理的教師, 要鬥智, 用客觀
理據去行動!

再唔ok, 先上報la

我睇 咩陪放工一個月, 明顯不合理....

(以上做法, 係假設明顯老師不合理, 做學生,
一般都要聽返老師指示)

art0925 發表於 2006-11-24 04:54

Well, dunno about HK, but in US, u can just go to the PTA (or you local representative (ie: elected officals) and told them what happen, if no action, then call the Media, usually, when the media contacted, those who responsible usually will have to either resign, or vote out of office the next term, we have did that few times with our district's superintendent and principle of our local HS, they both resign due to unfair treatment, also, if your school need donations, it's a great time to rally for change when fund raising event are happening.

原帖由 3ASV196 於 2006-11-24 01:43 發表

...

cong 發表於 2006-11-24 10:26

Andy_Chan 發表於 2006-11-24 13:10

原帖由 3ASV196 於 2006-11-24 01:43 發表

如果咁唔ok, 用學生行動, 通過班會等簽名,
組織夠一定人數, 一齊合理去投訴, 如寫信,
貼board.., 如果可以, 查埋d 教育條例, 教師指引

不過千萬唔好有過激行為, 否則你地會變成不合理,
俾佢話返轉頭...面對不合理的教師, 要鬥智, 用客觀
理據去行動!

再唔ok, 先上報la

我睇 咩陪放工一個月, 明顯不合理....

(以上做法, 係假設明顯老師不合理, 做學生,
一般都要聽返老師指示)

現在很多學校, 都是以學生, 以家長為本的, 尤其是現在爭學生的情況......
我亦念過, 有很多都是未徵詢家長的意見就執行某些措施或規則, 遲o下會收到投訴

tungtung1212 發表於 2006-11-25 00:03

原帖由 cong 於 2006-11-24 10:26 發表
咁樓主抄左幾多次路加福音第1章? :o

呢篇文章係轉貼的,我諗你要找返出處先問到啦。

Tommy_Chung 發表於 2006-12-5 21:39

我覺得呢位副校長有D離譜囉~~遲少少都:L :L

butterfly 發表於 2006-12-5 22:56

...

我也贊同,這是一個耐力戰,因為佢權力大過你,你不可以同佢硬碰硬,否則蝕底一定係你,你可以試下用內部途徑先行解決,向校監投訴,我建議最好係集合同學一齊聯署,如果你有把握,可以呼籲同學以一人一信方式,因為如果一封信過,那位校長可以狡稱係某些學生誤導那些同學簽署,但一人一信就會令佢無法以此理由辯解,否則你一人之力,同埋如果校監收到咁大疊信件,一定會留意一些,你要知校監工作有幾忙,隨時你出一封信,佢可能放埋一邊都唔定架,但如果信多,佢會容易留意到信件數目突然增加,仲有最好是以兜圈方式寄給校監,千萬不要由學校轉交,因為好大可能未去到校監手上已俾校長扣起左,因為佢地知道一定係學生出品,反而通過郵寄方式,佢未必知道係來自學生,佢未必會拆信,另外上報紙,如果校監沒有行動先進行,方式以簡單為主,盡量以假英文名或者一個單字(意思即係你叫陳美雲,用阿美或者一些同自己個名沒有關係作掩飾)作為自己個名,否則好容易俾學校查出,另外同時間向各大傳媒報料,等校長應付不暇,我相信或者可以有一些生機
頁: [1] 2
查看完整版本: [轉 貼]忍受不了這種副校長