superbus 發表於 2006-11-25 11:42

免費出閘車票=3個半

早前由九龍塘坐東鐵去紅磡,響售票機買到張咁既野:o

UCR683 發表於 2006-11-25 12:35

可能是處理車票的員工,在車票分類時看漏眼,
沒將免費出閘車票與其他車票分開所致。

但你從售票機購入免費出閘票,票內仍會有購票的車站及車資等記錄。

da54 發表於 2006-11-25 16:58

邏輯上沒有錯....
買票時錢已經付了,出閘時當然不用再付錢,
所以免費出閘是當然的~~ :lol :lol :lol

P.S. 張飛真係幾型~ :D

virus 發表於 2006-11-25 17:41

UCR683 發表於 2006-11-25 20:33

原帖由 virus 於 2006-11-25 17:41 發表
樓主放番張車票出去應該可以「身家十倍」
賣到二三十元。
但據香港法例第372B章第13條—《九廣鐵路公司附例-車票的檢查和出售》寫明:
(4) 除獲公司或獲他人代公司特別授權外,任何人不得出售、企圖出售、要約出售或邀請他人購買任何由公司或代公司發出的車票。
(5) 在鐵路處所(包括已付車費區域)內或列車上持有或使用免費或優惠車票的乘客,在職員或獲授權人要求下,須出示充分證據證明其有權持有和使用該車票。

Source:
香港法例—雙語法例資料系統

2A_DL13 發表於 2006-11-25 21:29

唔知樓主張車票,與以下那張車票有何分別?

1081 發表於 2006-11-25 21:39

原帖由 2A_DL13 於 2006-11-25 21:29 發表
唔知樓主張車票,與以下那張車票有何分別?
呢張 Warrant 飛係你買左張正常 graphic 既車飛有問題,到票務處 check 到係壞飛的話,就會俾呢張 Warrant 俾你做 replacement。

至於 Good For Exit 係你原本買既飛入到閘但出唔到,之後 check 到係壞飛;又話者八達通扣左錢又出唔到閘,就可能會得到呢張 Good For Exit 供閣下出閘之用。

Warrant 飛只會係售票處發出,而 Good For Exit 亦只係係補票處發出。

有錯請指 :)

JZ3968 發表於 2006-11-25 22:09

其實膠車票點解都會壞? 佢係點樣記錄車程資料?
入面係咪好似入達通咁有晶片?

1081 發表於 2006-11-25 22:17

原帖由 JZ3968 於 2006-11-25 22:09 發表
其實膠車票點解都會壞? 佢係點樣記錄車程資料?
入面係咪好似入達通咁有晶片?
靠背後的磁帶記錄資料,但讀寫既過程中可能會出錯,導致有壞飛出現 .....

superbus 發表於 2006-11-26 00:29

原帖由 virus 於 2006-11-25 17:41 發表
樓主放番張車票出去應該可以「身家十倍」
賣到二三十元。
到呢張飛果時
都諗過用多三個半買過另外一張
呢張就儲起去
不過最後都冇咁做到:lol
頁: [1] 2
查看完整版本: 免費出閘車票=3個半